Прес-центр5 грудня 2016, 15:12

Володимир Гройсман: Реформа децентралізації приведе місцеві громади до успіху - процес їх об'єднання ніхто не зупинить

 

Реформа з децентралізації влади та об'єднання територіальних громад в Україні має продовжуватися і розвиватися, що забезпечить ефективність та самодостатність громад в країні. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи Міжнародний конгрес мерів "Глобальні тенденції розвитку міст" у понеділок.
"Ми маємо йти далі. Ми маємо боротися за цю реформу, тому що ця реформа зрештою приведе вас до успіху. Ваш успіх вимірюється абсолютно конкретними речами – задоволеністю якістю життя людей на територіях. Дуже важливо, щоби ми не сходили з цього шляху", - наголосив Володимир Гройсман, звертаючись до міських голів.
Прем'єр-міністр наголосив, що з моменту початку реформи з децентралізації в Україні вдалося передати на місця фінанси, повноваження та дати можливість громадам розвиватися, зазначив Прем'єр-міністр.
Так, сьогодні в Україні нараховується 184 об'єднаних територіальних громади, ще у 184 – 11 та 18 грудня відбудуться вибори. "Процес пішов, і ніхто його не зупинить", - підкреслив Голова Уряду.
Він зауважив, що громади, які об'єднуються, залишаються самобутніми і отримали територіальну основу та фінансові ресурси для того, щоб ефективно вирішувати проблеми, які турбують людей. Так, бюджети деяких об'єднаних територіальних громад в Україні зросли у 7 разів.
"Це означає, що у них з'являються кошти на те, щоби бути ефективними, щоби створити нормальні умови для освіти, для охорони здоров'я, будувати дороги, ремонтувати місцеву інфраструктуру, створювати додаткові інші послуги, які впливають на якість життя людей", - зазначив Прем'єр-міністр.
Уряд у Бюджеті на 2017 рік зберігає систему фінансової децентралізації, зазначив Володимир Гройсман. У цьому контексті він наголосив, що разом з коштами мають зростати повноваження і відповідальність місцевої влади. "Не може бути так, що ми маємо кошти, а повноваження залишилися нагорі", - зазначив він.
Прем'єр-міністр нагадав, що був ініціатором реформи з децентралізації влади з початку роботи в Уряду у 2014 році. Перший документ, що поклав початок реформи – концепція реформи місцевого самоврядування – визначив головні завдання реформи: передача повноважень, ресурсів та відповідальності на місця.
Також було розпочато процес добровільного об'єднання територіальних громад з ухваленням відповідного закону, що дозволило забезпечити самодостатність громад.
За його словами, ефективне місцеве самоврядування є основою будь-якої демократичної розвинутої держави.
Голова Уряду закликав міських голів і надалі залишатися лідерами, бути інноваційними та впроваджувати кращі практики, які будуть оцінювати люди.
"У центрі усіх процесів стоїть людина, яка нас обирає, яка нам довіряє і хоче отримати результат. Кожен, хто віддає свій голос за нас з вами, інвестує у те, щоби змінити своє життя", - зауважив Володимир Гройсман, звертаючись до місцевих голів.
"Я є, був і буду залишатися далі абсолютним прихильником децентралізації влади в Україні і зміцнення позиції місцевого самоврядування – ефективного, відповідального і публічного", - запевнив Прем'єр-міністр.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249554381&cat_id...