Прес-центр21 вересня 2016, 10:09

Володимир Гройсман: Уряд затвердить до кінця року стратегію розвитку українських доріг та консолідує ресурси для продовження масштабного будівництва доріг в Україні

Уряд до кінця року затвердить стратегію розвитку українських доріг та акумулює близько 35-40 млрд грн. на наступний рік на будівництво доріг в Україні. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час огляду стану виконання ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування Черкаської, Кіровоградської та Полтавської областей у вівторок.

«Стратегія розвитку українських доріг, яка буде затверджена до кінця року – це перша позиція. Друга позиція – це консолідація ресурсів. Це буде біля 35-40 млрд на наступний рік, – заявив Володимир Гройсман. – Дороги в Україні будемо будувати, і ніхто нас не зупинить».

«Нам потрібно консолідувати цей ресурс [на реконструкцію та будівництво доріг] і нам потрібно перестати будувати дороги в нікуди. Має бути дорога з пункту А в пункту Б. Ми маємо розуміти, куди вона веде ця дорога, навіщо вона будується, а не так, що один якийсь відрізок зробили, а під'їзд до цього відрізку розбитий і після цього відрізку розбитий. Немає жодної логіки. Ми будемо від початку до кінця будувати дороги, якими люди будуть нормально пересуватися, – зауважив Прем’єр-міністр. – Цього року такий підхід вже започатковано».

Він зауважив, що цей рік став початком масштабної реконструкції і будівництва доріг в Україні. Так, в різних областях у критичних точках відбуваються роботи.

Цього року Уряд виділив на дорожні роботи 19 млрд грн, з них 8,7 млрд – в роботі, повідомив Прем’єр-міністр. При цьому обсяг коштів, виділених на реконструкцію і ремонти доріг, зріс у рази. Володимир Гройсман навів приклад Кіровоградської області, якій цього року було виділено 225 млн грн. на реконструкцію доріг, тоді як минулого року не було здійснено жодних видатків.

Наразі на 99 % завершено поточний ремонт доріг, пломбування ямковості, повідомив Голова Уряду.

Говорячи про плани на наступний рік, Володимир Гройсман зауважив, що Уряд планує виділити на реконструкцію та будівництво доріг близько 35-40 млрд грн. З 2017 року заплановане створення Дорожнього фонду, що передбачатиме децентралізацію доріг: частина ресурсу - на місця, центральні дороги – в державному центральному управлінні. Близько 14 млрд грн. надходжень до Дорожнього фонду - від акцизного збору, зазначив Прем’єр-міністр.

«Фактично, ця система буде працювати. Ми її маємо запустити з 1 січня 2017 року. Ця є підвищення відповідальності, прозорості і більш якісного управління дорогами», – зазначив він.

Окремо Володимир Гройсман підняв питання якості дорожніх робіт. Відремонтовані, збудовані дороги в Україні мають відповідати міжнародним стандартам, наголосив він.

Прем’єр-міністр зауважив, що «Укравтодор» здійснює фіксацію та контроль за якістю виконання робіт.

«Ми не будемо платити за низьку якість за те, щоб приписували обсяги і все інше. Будемо робити аналіз хімічного складу, щоб зрозуміти, що кладуть в українські дороги. Ми платимо повноцінну ціну – ми хочемо нормальну якість», – підкреслив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр також закликав громадськість контролювати якість виконання робіт на дорогах, використання технологій, а також ефективність використання виділених коштів та здійснення закупівель.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249332954&cat_id...