Прес-центр12 вересня 2016, 15:09

Володимир Гройсман: За 5 років Україна має стати повністю енергонезалежною державою

За 5 років Україна має наростити видобуток власного газу на 7 млрд кубометрів, що дозволить відмовитися від імпортованого газу та стати енергонезалежною державою. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи селекторну нараду з керівниками місцевих органів виконавчої влади з питань соціального захисту населення для обговорення питання житлових субсидій у понеділок.

«Завдання ‑ за 5 років наростити на 7 млрд кубів [газу], що є абсолютно реальним, власний видобуток. Через 5 років ми маємо стати повністю енергонезалежною державою", ‑ заявив Володимир Гройсман.

Голова Уряду нагадав, що минулого тижня відвідав ГПУ «Шебелинкагазвидобування». За його словами, державні підприємства нафтогазової сфери оживають.

"Ми можемо виробляти достатню кількість електроенергії, ми можемо видобувати необхідну кількість газу, і ми можемо за рахунок енергоефективності зменшити споживання і стати енергоефективною країною. У балансі ми зможемо відмовитися від імпортованого газу, а більше того, відмовитися взагалі і перестати бути енергозалежною державою", ‑ підкреслив він.

Прем’єр-міністр нагадав контракт, підписаний у 2009 р, яким було встановлено ціну на газу у розмірі 450 доларів та здійснювався принцип "береш не береш, але маєш платити", а також "Харківські угоди" на виконання цього контракту, коли продовжено було перебування "флоту окупанта" за знижку у 100 доларів на газ.

"Такого більше не буде. Ми будемо нарощувати нашу економічну міць, нашу енергонезалежність, і кожну копійку, яку будемо отримувати в Державний бюджет, направимо на підтримку українських громадян", ‑ наголосив Володимир Гройсман.

 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249306711&cat_id...