Прес-центр26 липня 2022, 13:07

«ВПО – потужний ресурс, а не «тягар» для приймаючих громад», - на Хмельниччині стартував проєкт із соціалізації луганських переселенців

Днями у Хмельницькому відбувся Форум «ТРИ RЕ-: REлокація, REінтеграція, REсоціалізація», який став майданчиком для прямого діалогу між переселенцями, зокрема, релокованого бізнесу, з Луганщини та влади Хмельниччини.

Організатором заходу виступила ГО «Громадська ініціатива Луганщини» за фінансової підтримки міжнародного Фонду «Відродження» в рамках програми «Демократична практика».

Керівниця організації Тетяна Кіріллова повідомила: «Форум – це старт значно більшого проєкту, спрямованого на дослідження потреб ВПО, проблем та конфліктів, які виникають або можуть виникнути найближчим часом, та визначення шляхів їх попередження. Його головна ідея: довести, що ВПО – це потужний ресурс та нові бізнес-можливості, а не «тягар» для приймаючих громад».

З цією метою буде складений соціальний портрет ВПО, які перемістились з Луганщини до Хмельниччини: стать, вік, сімейний стан, освіта, фах тощо. На його основі будуть розроблені рекомендації та пропозиції для керівництва приймаючих територіальних громад.

Заплановані також заходи для медіації конфліктів в обраних громадах - запровадження вуличного університету «Хмельницька кава» для ВПО та місцевих жителів як діалогового майданчика, правової, соціальної та інформаційної підтримки мережі ВПО-хабів та гуманітарних штабів, а також проведення еко-уікендів «Громада нам рада»: прибирання річок, скверів, плоггінг тощо.

Докладно про Форум «ТРИ RЕ-: REлокація, REінтеграція, REсоціалізація» у сюжеті «UA:Поділля».