Прес-центр19 листопада 2022, 09:11

ВПО з Луганщини: «Громада нам рада?». Відповідь Хмельницької влади – «Так!»

Шляхи вирішення проблем інтеграції внутрішньо переміщених осіб з Луганщини у громадах Хмельницької області обговорили з місцевою владою луганські активісти під час круглого столу «Громада нам рада?».

«Ваша домівка не тільки Луганська область, а уся Україна! У Хмельницькій області на постійне проживання залишилась найбільша кількість переселенців.
Тому дуже потрібна конструктивна комунікація, щоб розуміти виклики, з якими ви стикаєтесь. Розуміти, на чому акцентувати увагу», - звернувся до учасників заходу заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Володимир Юр’єв.

«Ми продовжуємо нашу боротьбу та підтримуємо людей, які були вимушені залишити свої домівки. З початку війни через обласний гуманітарний штаб допомогу отримали близько 45 000 осіб. Увесь цей час обласна рада координує діяльність комунальних закладів щодо забезпечення житлом ВПО. Зокрема, за рахунок обласного бюджету утримуються три МКП для маломобільних людей», - додав заступник голови обласної ради Валентин Соколюк.

Слід відзначити, на сьогодні на Хмельниччині зареєстровано понад вісім тисяч переселенців з Луганщини, з них понад три тисячі у самому Хмельницькому.
24 % з них - це люди пенсійного віку, 50 % - працездатні особи.

Тож актуальним є питання координації зусиль з місцевою владою щодо обміну інформацією та ресурсами. У цьому контексті ефективним механізмом може стати Рада ВПО, - вважає регіональний представник благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» у Хмельницькій області Сергій Яцковський.

В рамках зустрічі було вручено сертифікат на підтримку професійної діяльності переможниці конкурсу журналістів-переселенців кореспондентці телеканалу «Freedom» Анастасії Волковій.
Луганська переселенська громада почала гуртуватись на початку березня та залучати допомогу міжнародних благодійних організацій. Так, у квітні надійшла перша гуманітарна допомога від Програми розвитку ООН у вигляді інвентарю для хостелу у селищі Ружичанка. Наразі, він поступово переформовується у ВПО-хаб, на базі якого створюється грибна ферма, де працюватимуть його мешканці. Згодом підприємство стане ще й навчальною базою для тих, хто готовий працювати у «грибному бізнесі».

За сприяння місцевої влади та Хмельницької обласної та районної адміністрацій Гірській громаді вдалося на початку вересня відкрити гуманітарний штаб та почати забезпечувати переселенців з Луганщини предметами першої необхідності.

За підсумками обговорення прийнято резолюцію «круглого столу», яку оголосила голова ГО «Громадська ініціатива Луганщини» Тетяна Кіріллова.
Реалізація цих проєктів стала можливою завдяки партнерству облдержадміністрації з міжнародним фондом «Відродження», ПРООН, Європейським Союзом, благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез».

З боку органів влади ініціативи підтримують Хмельницька обласна державна адміністрація та обласна рада, Хмельницька міська рада, Хмельницький обласний центр зайнятості, Хмельницька районна державна адміністрація.