Прес-центр3 вересня 2019, 14:09

Встановлено граничний термін оформлення земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)

Граничний строк оформлення права власності власником або його спадкоємцем невитребуваної земельної частки (паю) - 1 січня 2025 року. Відповідний термін визначено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».

Якщо до зазначеної дати власник або його спадкоємець не оформить право власності на земельну ділянку, він вважатиметься таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (у разі необхідності формування) за заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

З цього приводу доцільно нагадати, що відповідно до ч. 2 ст. 335 Цивільного кодексу України безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Отже, власники або спадкоємці невитребуваних земельних часток (паїв) мають оформлюйте право власності на такі земельні ділянки без зайвих зволікань.