Прес-центр11 травня 2019, 13:05

Вступ-2019: МОН розмістило відповіді на найпоширеніші запитання вступників у бакалаврат та магістратуру

Міністерство освіти і науки України підготувало відповіді на найпоширеніші запитання щодо вступної кампанії у виші 2019 року.

Вони були опубліковані сьогодні, 11 травня 2019 року, на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія 2019».

Наразі розміщені два блоки Q&A – для вступників на бакалавра і на магістра. У них є докладні роз’яснення про подання заяв та документів, мінімальні прохідні бали, пільговий вступ, додаткові бали та коефіцієнти, нюанси вступу та переведення на бюджет тощо. У розділі про магістратуру великий блок питань присвячений «ЗНО в магістратуру» – вступу на ті спеціальності, куди треба складати єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) та єдине фахове вступне випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей (ЄФВВ).

«Основна фаза вступної кампанії почнеться 1 липня, коли стартує реєстрація електронних кабінетів. Однак загалом процес вступу має кілька різних блоків. Наприклад, уже 13 травня почнеться реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ для вступників у магістратуру низки спеціальностей. Тому вже зараз для них ми підготували запитання-відповіді, щоб вступники в будь-який час мали доступ до цієї інформації. Як засвідчив досвід минулого року, коли ми вперше зробили такі Q&A, цей формат роз’яснень є досить популярним та потрібним», – зазначив генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Він додав, що запитання-відповіді готувалися на основі тих запитів, які найчастіше надходили до МОН та приймальних комісій вишів від вступників у минулих роках. Найближчим часом також планується опублікувати Q&A щодо вступу на молодшого спеціаліста, а також відеороз’яснення та інфографіки за різними напрямами вступу.

Окремо передбачається, що в останній тиждень червня запрацює гаряча телефонна лінія МОН. А вже зараз запитання щодо вступу, які не відображені в розміщених Q&A, можна надсилати на скриньку vstup2019@mon.gov.ua або ставити їх в офіційній Фейсбук-групі «Вступ 2019».

Нагадуємо, що раніше Міністерство освіти і науки створило серію відеороликів, де є відповіді на найпоширеніші запитання про вступ у заклади профосвіти.