Прес-центр3 квітня 2018, 09:04

Вступна кампанія-2018 та дистанційне навчання для молоді зі сходу України: основні дати

З 4 червня по 28 вересня 2018 року абітурієнти з тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей можуть вступати до вишів України за спрощеною процедурою без зовнішнього незалежного оцінювання, паспорта та атестату.

Як і в минулому році, абітурієнти з Донбасу можуть вступити до університетів на бюджет, для цього необхідно подати документи до 20 липня (вступні іспити до 26 липня).

Вступники зі сходу України мають право скористатися спрощеною процедурою вступу. Без ЗНО, паспорта, атестата вони можуть вступити до вишів або ПТНЗ через освітній центр «Донбас-Україна» та отримати свідоцтво 9 класу, атестат 11 класу державного зразка.

Внесення змін до переліку освітнього центру не передбачається. Повна інформація про ОЦ із зазначенням адреси, контактних даних відповідальних осіб, спеціальностей є на офіційному сайті МОН та сайті Доступна освіта – dostupnaosvita.com.ua.

Як і у минулому році, ОЦ «Донбас-Україна» працюватимуть на базі 36 вищих навчальних закладів, у тому числі їх структурних підрозділів – коледжів, ПТНЗ, 18 переміщених і 18 в Донецькій і Луганській обл. (у містах: в Києві, Бахмуті, Вінниці, Дніпрі, Дружківці, Краматорську, Красногорівці, Кремінній, Кривому Розі, Костянтинівці, Покровську, Лимані, Лисичанську, Маріуполі, Рубіжному, Сєвєродонецьку, Старобільську, Сумах, Слов’янську, Торецьку, Харкові).

За спрощеною процедурою можна вступити і у технікуми та коледжі, які входять до ОЦ. Щоб вступити на бюджет необхідно скласти іспити до:

на базі 9 класу – 22 липня;
на базі 11 класу – 7серпня.

Також спрощена процедура діє і при вступи в ПТНЗ. Туди на бюджет можна вступати і у жовтні, але потрібно враховувати те, що ОЦ будуть працювати до 28 вересня. Тому, якщо абітурієнт не має свідоцтва/атестату державного зразка, треба встигнути саме до 28 вересня.

Якщо абітурієнти зі сходу України мають документи державного зразка і складали ЗНО, але набрали недостатню кількість балів (100 і більше), вони мають право за бажанням подати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання 2016, 2017 або 2018 років, крім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. Оцінки з англійської, французької, німецької та іспанської мов приймаються лише із сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року.

За звичайною процедурою абітурієнти зі сходу можуть вступити в будь-який університет України або в будь-який навчальний заклад світу. Для цього потрібно вчитися дистанційно або на екстернаті в школі на підконтрольній території і скласти ЗНО.

ВОНИ можуть здавати ЗНО як в основну сесію (реєстрація вже закінчилася), так і в додаткову (реєстрація буде проходити з 3 по 21 травня).

Спочатку необхідно звернутися в одну зі шкіл на підконтрольній території і вчитися в одному з цих навчальних закладів дистанційно або на екстернаті. І отримати документ про освіту державного зразка: свідоцтво або атестат.

Щоб стати студентом будь-якого вищого навчального закладу України, далі потрібно скласти ЗНО. Для цього необхідно з 3 до 21 травня зареєструватися на додаткову сесію ЗНО. Вона пройде з 2 по 11 липня.

Важливим моментом є те, що абітурієнти з Криму і непідконтрольних Уряду територій Донецької і Луганської областей можуть подати пакет документів для реєстрації на ЗНО в електронному вигляді, відзначають в Українському центрі оцінювання якості освіти.