Прес-центр7 червня 2018, 14:06

Вживаються заходи щодо погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик у режимі відео-конференції провела засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат з територіями області.

Основним боржником залишається ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ»: заборгованість у порівнянні з початком року зменшилася на 15 млн гривень і на сьогодні складає 80,4 млн гривень. Це половина суми заборгованості по області.

Під час засідання було зазначено, що заборгованість із заробітної плати на 1 травня 2018 року на підконтрольній українській владі території області складає 161,5 млн гривень. З початку року відбулося незначне зменшення заборгованості.

Представник прокуратури Луганської області Сергій Попов повідомив, що на даний час відкриті кримінальні провадження по найбільшим боржникам, але хід розслідування ускладнюється тим, що ГУ Держпраці у Луганській області не може здійснити перевірки та документально підтвердити факти невиплати заробітної плати у зв’язку з дією мораторію на проведення перевірок у Луганській області.

Заборгованість підприємств, які підпорядковані системі місцевого самоврядування, складає 28,0 млн гривень, із яких економічно активні підприємства мають борг 14,5 млн гривень.

Ольга Лішик наголосила, що заборгованість із сплати страхових внесків до Пенсійного фонду призводить до втрати працівниками страхового стажу, що вкрай негативно відображається на розмірі пенсій, допомоги по безробіттю, тимчасовій втраті працездатності та інше. Своєчасність виплати заробітної плати та перерахування страхових внесків на комунальних підприємствах - виключна відповідальність органів місцевого самоврядування.

Під час засідання були заслухані представники місцевих органів влади та керівників підприємств-боржників. По деяким боржникам взято на контроль зобов’язання погасити заборгованість найближчим часом. По іншим – надано узгоджені з членами комісії протокольні доручення. Також, доручено місцевим комісіям на найближчих засіданнях розглянути питання погашення заборгованості із сплати страхових внесків по основним боржникам відповідної території.