Прес-центр29 cічня 2023, 16:01

Як надається допомога по тимчасовій втраті працездатності особам, в роботі яких оголошено простій

Допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам надається у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати у разі настання в неї страхового випадку.

У період дії воєнного стану на території України, у зв’язку із відсутністю необхідних організаційних або технічних умов для виконання роботи, роботодавцем може бути запроваджено тривалий період простою. У такому випадку працівники не виконують роботу, визначену трудовим договором.

Проте, цей період оплачується в розрахунку не нижче від двох третин встановленого окладу.

Якщо у працівниці настало право на відпустку по вагітності та пологам, допомога по тимчасовій непрацездатності надається за всі дні непрацездатності, за які працівниця втрачає заробітну плату.
У разі хвороби або травми, яка настала або триває у працівника під час оголошеного простою не з вини працівника, він не втрачає працездатність тому, що не виконує свою роботу через відсутність організаційних або технічних умов.

Отже, підстави для оплати листка непрацездатності як за рахунок коштів роботодавця, так і за рахунок коштів Пенсійного фонду України у даному випадку відсутні. Рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення працівнику під час простою приймає страхувальник або уповноважені ним особи. Водночас, працівнику, у якого відсутнє право на оплату лікарняного, зберігається оплата простою у розрахунку не нижче від двох третин встановленого окладу.