Прес-центр21 квітня 2022, 18:04

Як подати декларацію щодо провадження господарської діяльності у період дії воєнного стану

На період дії воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення чи скасування законодавством визначені деякі особливості надання адміністративних послуг.

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від18 березня 2022 року № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» (постанова), згідно з якою у період воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктами господарювання на підставі подання до Міністерства економіки України декларації про провадження господарської діяльності, що містить відомості згідно з додатком 1 до постанови, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензій або інших результатів надання публічних послуг), крім видів господарської діяльності за переліком згідно з додатком 2 до постанови. Суб’єкти господарювання, що здійснюють охоронну діяльність, звертаються до Міністерства внутрішніх справ України.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України декларація може бути подана за вибором суб’єкта господарювання незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місцезнаходження (місця проживання), місця провадження господарської діяльності або місцезнаходження відповідного об’єкта: в електронній формі – через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, зокрема засобами мобільного додатку Порталу Дія (Дія) (у разі реалізації технічної можливості); у паперовій формі –  через центр надання адміністративних послуг, подана особисто суб’єктом господарювання або уповноваженою особою, надіслана поштою.

Суб’єкт господарювання може подати до Мінекономіки декларацію у довільній формі з зазначенням відомостей, встановлених у додатку 1 до постанови, в електронній формі – через офіційну електронну адресу: meconomy@me.gov.ua. Також, центри надання адміністративних послуг мають направляти до Мінекономіки декларації, які були подані до них суб’єктами господарювання. При цьому запропоновано застосовувати формат pdf-файлів, а екземпляри декларацій у паперовій формі рекомендовано повертати заявникам.

З текстом постанови від 18 березня 2022 року № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/314-2022-%D0%BF#Text