Прес-центр20 травня 2023, 15:05

Як правильно обрати іспити для вступу в магістратуру

Для вступу на будь-яку спеціальність (незалежно від форми навчання ー очна чи заочна, бюджетна чи контрактна тощо) потрібно складати єдиний вступний іспит (ЄВІ). Тож у вашій заяві-анкеті обов’язково має бути зазначено назву цього тестування.

Тим, хто планує вступати на спеціальності галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 07 «Управління та адміністрування», 08 «Право», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини», окрім ЄВІ, слід також вказати ще одне вступне випробування ー ЄФВВ.

Той, хто планує вступати на спеціальність 053 «Психологія» чи 054 «Соціологія», має проходити відповідний предметний тест ЄФВВ ー «Психологія та соціологія».

Тоді як вступник, який вибрав спеціальність 051 «Економіка» або 292 «Міжнародні економічні відносини», має вказати в реєстраційній картці-заяві саме предметний тест з економіки та міжнародної економіки.

Тест з обліку та фінансів має вибрати з переліку та пройти той, хто планує вступати на спеціальності цього спрямування (071 «Облік і оподаткування», 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок»).

А тест з управління та адміністрування потрібен для вступу на спеціальності 073 «Менеджмент», 075 «Маркетинг» і 076 «Підприємництво та торгівля».

Для тих, хто вибере магістерську програму 052 «Політологія» або 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», обов’язковим є предметний тест ЄФВВ з політології та міжнародних відносин.

А для магістерських програм 081 «Право», 293 «Міжнародне право» предметним тестом ЄФВВ для вступу є тест із права та міжнародного права.
Для вступу на магістерську програму 281 «Публічне управління та адміністрування» вступник може вибрати будь-який тест із переліку предметних тестів ЄФВВ ー за власним бажанням.

Водночас, якщо вступник планує подати документи для вступу на кілька різних магістерських програм, то йому потрібно вибрати з переліку відповідні предметні тести, необхідні для вступу на кожну з них. Проте варто пам’ятати, що для охочих проходити

ЄФВВ діє правило: не можна вибирати більше двох предметних тестів ЄФВВ.
ЄВІ, який у попередні роки був випробуванням з іноземної мови, цьогоріч поєднує два окремі тести.
Цьогоріч для успішного складання ЄВІ потрібно виконати завдання двох блоків: іноземної мови і тесту загальної навчальної компетентності (ТЗНК).
ТЗНК є універсальним. Він не буде різнитися предметним компонентом залежно від спеціальності. Тобто і біологи і, до прикладу, філологи виконуватимуть однакового штибу завдання, які перевірятимуть загальні навички логіко-комунікативного й аналітичного спрямування.