Прес-центр31 березня 2023, 13:03

«Як тільки почнеться звільнення Луганщини, буду налагоджувати безпечне життя у рідній області», - Роман «Кінолог», луганський КОРДівець, який розміновує Херсонщину

До повномаштабного вторгнення рф Роман ніс службу на посаді кінолога та вибухотехніка Управління КОРД ГУНП в Луганській області.

До обов’язків поліцейського належало робити проходи для груп спецпризначенців під час затримання небезпечних злочинців та затримувати їх за допомогою службового собаки.

Однак вторгнення рф внесло свої корективи у службу поліцейського.

Евакуювавши двох дітей, дружину та батьків, Роман повернувся на Луганщину і продовжив служити у складі зведеного загону ГУНП в Луганській області. Поліцейський охороняв важливі об’єкти, допомагав місцевим в евакуації та розвозив гуманітарну допомогу.

В подальшому, під час служби у звільненому від окупантів Лимані в Донецькій області, «Кінолог», спільно з групою фахівців вибухотехнічної служби поліції Луганщини, виявляв та знищував нерозірвані боєприпаси.
«Оглядали місця перебування окупантів, покинуті будівлі. Також отримували інформацію від місцевих про схрони армії рф та поодинокі боєприпаси, які були розкидані геть усюди», - згадує вибухотехнік.

У листопаді 2022 року, невдовзі після визволення Херсону, Роман приєднався до зведеного загону вибухотехніків, до складу якого ввійшли й працівники КОРДу. Дотепер поліцейський продовжує нести службу на Херсонщині.
Поліцейський розповідає, що у Херсоні та області робота з розмінування складніше, ніж вона була на Луганщині та Донеччині.

«У Херсоні окупанти підготувались до відступу, тож замінували багато адміністративних будівель. Також встановили багато мін-пасток, розрахованих саме на вибухотехніків, які будуть розміновувати», - ділиться деталями роботи «Кінолог».
Саме через такі пастки вибухотехнікам довелось підірвати частину Головного управління Національної поліції в Херсонській області, адже розмінувати, те що залишили по собі окупанти, було майже неможливо і дуже ризиковано.
Роман з колегами займається не тільки розмінуванням Херсону, а й інших звільнених населених пунктів області. Поліцейські створюють безпеку на об’єктах інфраструктури, роблять проходи у мінних полях до веж стільникового зв’язку, колодязів чи джерел із водою, вилучають нерозірвані та покинуті боєприпаси.

«Там де були позиції окупаційних військ, всюди зустрічаються встановлені міни, саморобні та нештатні боєприпаси, - розповідає поліцейський, - і всюди вони встановлені з пастками, аби вразити того, хто прийде розміновувати».
Роман впевнений, що вже зовсім скоро буде розміновувати рідну Луганську область.

«Як тільки почнеться звільнення Луганщини, того ж дня буду проситися до свого підрозділу, аби допомагати мешканцям, правоохоронцям та комунальникам налагоджувати безпечне життя у рідній області», - з упевненістю каже поліцейський.

#Поліція_Луганської_області