Прес-центр17 червня 2022, 16:06

Як зареєструвати пошкоджене/зруйноване майно

1. Власник пошкодженого/зруйнованого будинку або квартири може самостійно подати заяву через Дію (на сайті або у додатку).
Якщо у вас не має можливості скористатися онлайн реєстрацією, заяву можна подати через ЦНАП або у нотаріуса.
Подати заяву можна незалежно від того де ви перебуваєте. Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб.

2. Органи місцевого самоврядування створюють спеціальні комісії для огляду пошкодженого майна.
Після перевірки об’єкта Комісія складає акт обстеження будинку/квартири.
В разі значних пошкоджень органи місцевого самоврядування залучають експертів та складають звіт щодо можливості подальшої експлуатації будівлі.
Комісія інформує власника об’єкта про дату та час перевірки.
На деокупованих територіях в більшості органах місцевого самоврядування комісії вже проводять огляди.
Впродовж місяця з'явиться можливість для комісій створювати акти огляду в Дії.

3. Заява та висновок комісії по кожному окремому об’єкту будуть вноситись до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.
Якщо комісія вже сформувала акт по пошкодженому майну, це ні в якому разі не виключає необхідності подання заяви через Дію або ЦНАП, оскільки саме ця заява буде підставою для компенсації.
Якщо ви вже подали заяву про пошкодження майна в Дії, його не треба дублювати в ЦНАПі або у нотаріуса.
Звертаю увагу, що подання заяви про злочин до ЄРДР (фіксується поліцією), щодо пошкодження майна – це окрема процедура. Відсутність такої заяви не буде підставою для невиплат. Але громадяни України можуть скористатися своїм правом та звернутися до правоохоронних органів з заявою про злочин у зв'язку з заподіянням шкоди через збройну агресію російської федерації.
Якщо ви маєте можливість і вирішили відновити пошкоджене житло самостійно для того щоб отримати в подальшому компенсацію за нанесені збитки і не хочете очікувати приїзду державної комісії для обстеження, можете замовити обстеження пошкоджень приватною компанією, але при цьому кошти за проведення обстеження компенсуватися не будуть, а складений акт переданий в органи місцевого самоврядування буде компенсований державою відповідно до закону, який буде прийнято.
Для проведення самостійного обстеження об’єкта, необхідно надати письмове повідомлення про початок робіт органам місцевого самоврядування або військовій адміністрації, а після закінчення обстеження надати копію звіту про обстеження.
Порядок отримання компенсації буде визначено окремим законом.