Прес-центр21 листопада 2022, 16:11

Які підвищення пенсій передбачені Законами України

1. Підвищення ветеранам війни та членам сім’ї загиблого /померлого ветерана війни, постраждалим учасникам революції гідності згідно закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
За наявності підстав до пенсії встановлюється підвищення відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:
- інвалідам війни, розмір якого визначається в залежності від групи інвалідності (ст.13);
- учасникам бойових дій (ст.12);
- учасникам війни (ст.14);
- постраждалим учасникам Революції Гідності (ст.161);
- подружжю померлих учасників бойових дій, які за життя були інвалідами (ст.15);
- членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців (ст.15).
Підвищення призначається за заявою на підставі «Посвідчення інваліда війни», «Посвідчення учасника бойових дій», «Посвідчення учасника війни», «Посвідчення члена загиблого», «Посвідчення постраждалого учасника Революції Гідності».

2. Підвищення жертвам нацистських переслідувань або дружині (чоловікові) померлих жертв нацистських переслідувань згідно з Законом України «Про жертви нацистських переслідувань». Визначено коло осіб, які належать до жертв нацистських переслідувань та мають право на отримання підвищення до пенсії:
- колишні неповнолітні в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та місць примусових робіт у роки Другої світової війни (ст. 6-1);
- колишні малолітні в’язні концтаборів та інших місць примусового тримання (ст. 6-2);
- колишні в’язні концтаборів та інших місць примусового тримання (ст. 6-3);
- дружини (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань (ст. 6-4);
- громадяни, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані, та членам їх сімей, яких було примусово переселено (ст. 77 Закону України «Про пенсійне забезпечення», постанова Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 № 654 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення».
Підвищення призначаються за заявою на підставі посвідчення жертви нацистських переслідувань або дружини (чоловіка) померлої жертви нацистських переслідувань.

3. Підвищення дітям війни згідно з Законом України «Про соціальний захист дітей війни».
Призначається відповідно до ст. 1 Закону України «Про соціальний захист України», який набув чинності 1 січня 2006 року, громадянам України, яким на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років. Згідно ст. 6 вищезазначеного Закону до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, призначається підвищення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України на підставі паспорта громадянина України та якщо не встановлено підвищення ветерану війни або жертви нацистських переслідувань у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком.

4. Підвищення особам, які проживають в гірських населених пунктах згідно з Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні».
Згідно ст. 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» призначається підвищення до пенсії пенсіонерам, які проживають, працюють або навчаються на території населеного пункту, якому надано статус гірського за заявою на підставі посвідчення громадянина (громадянки), який (яка) проживає, працює, навчається на території гірського населеного пункту.

5. Підвищення пенсій за віком у разі відстрочки часу її призначення особі, яка набула право на пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, обчисленого відповідно до статті 27 вищезазначеного Закону, на такий відсоток:
на 0,5% - за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;
на 0,75 % - за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію на строк понад 60 місяців.
Підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Жінкам, які народилися у період по 31 грудня 1961 року, після виходу на пенсію встановлюється підвищення розміру пенсії, обчисленого відповідно до статті 27 цього Закону, в розмірі 2,5 % за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-років, за умови, що до нього їм не призначалася будь-яка пенсія.