Прес-центр21 квітня 2021, 15:04

Якість надання медико-соціальної допомоги хворим туберкульоз та ВІЛ/СНІД – підвищилась, захворюваність – зменшилась, - обласна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу підбила підсумки роботи

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь у засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. На заході підбито роботи щодо протидії захворюваності населення Луганської області за 2020 рік та за перший квартал 2021 року, а також визначено подальші кроки у напрямку вирішення нагальних проблем.

«Поширеність туберкульозу і ВІЛ/СНІДу є серйозною проблемою, як для системи охорони здоров’я, так і для всієї спільноти в цілому. Тому ми повинні приділяти більше уваги цьому питанню. Обласна рада створена саме з такою метою. Наша плідна співпраця є запорукою реалізації державної політики у сфері лікування, догляду та підтримки хворих осіб», – зазначила на початку засідання Катерина Безгинська. 

Нагадаємо, у 2020 році відбулось реформування протитуберкульозної допомоги населенню, зокрема приєднання Луганського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІД до Луганського обласного протитуберкульозного диспансеру. Заклад отримав назву КНП «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб». При цьому поліпшилась координація регіональної політики у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, підвищилась якість надання медико-соціальної допомоги хворим, а також профілактика даних захворювань.

Рівень захворюваності на активний туберкульоз у Луганській області за результатами 2020 року склав 47,8 на 100 тисяч населення (323 випадки). Зафіксовано зниження показнику у порівнянні з 2019 роком на 22,8%. Найвищі рівні захворюваності на туберкульоз, включаючи рецидиви, спостерігаються у Сватівському, Марківському та Кремінському районах та у місті Рубіжне. Найнижчі – у Новопсковському, Троїцькому та Білокуракинському. За перший квартал 2021 року зареєстровано 74 випадки захворювання на всі форми туберкульозу, що складає 10,9 на 100 тисяч населення (зниження у порівнянні з 2020 роком на 27,3%).

Також у 2020 році в області відмічається зменшення кількості вперше виявлених випадків ВІЛ-інфекції – під медичний нагляд взято 157 осіб, показник захворюваності становив 23,2 на 100 тисяч населення, що нижче показника 2019 року на 22,5%. Діагностовано 36 випадків СНІДу проти 94 у 2019 році, показник захворюваності склав 5,3 на 100 тисяч населення. У першому кварталі 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року відмічається зменшення кількості ВІЛ-інфікованих осіб – під медичний нагляд взято 27 осіб проти 34 у 2020 році, показник захворюваності становив 4,0 на 100 тисяч населення.

Для підвищення рівня виявлення хворих на туберкульоз Центр підписав меморандуми про співпрацю з благодійним фондом «Лікарі без кордонів – Бельгія», фундацією «Антиснід-Україна», міжнародною громадською організацією «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я», Луганським обласним товариством «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» та  Луганською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України.

За сприяння Альянсу Громадського здоров’я в трьох районах були встановлені системи, необхідні для швидкої діагностики молекулярно-генетичним методом пацієнтів з підозрою захворювання на туберкульоз.

За результатами засідання зроблено висновок, що робота в напрямку протидії захворювань на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД проводилась на належному рівні, але потребує посилення.

З метою виявлення пацієнтів з захворюванням на туберкульоз було прийнято рішення збільшити скринінгові опитування, флюорографічні обстеження груп ризику. Для виявлення нових випадків захворювання на ВІЛ/СНІД – збільшити обсяги тестування.