Прес-центр5 вересня 2022, 15:09

Якщо не вистачає стажу для призначення пенсії, людина може самостійно сплатити єдиний соціальний внесок за визначений період

Пенсія із солідарної системи призначається за наявності необхідного страхового стажу. Розмір пенсії залежить від тривалості страхового стажу та величини заробітку, з якого сплачено внески.

Громадяни, які у певні періоди з 2004 року офіційно не працювали – не належали до категорії застрахованих осіб. Якщо їм не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, вони можуть укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Договір про добровільну сплату єдиного внеску можливо укласти за місцем проживання, звернувшись до податкового органу з необхідним пакетом документів: заява вставленої форми, копія трудової книжки (за наявності), виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5), копія документа, що посвідчує особу.

Закон України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачає два види договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, які передбачають: - щомісячну сплату єдиного соціального внеску (укладається не менш як на рік); - одноразову сплату єдиного соціального внеску за минулий період (не раніше ніж з 01.01.2004). Розмір єдиного соціального внеску, який сплачується щомісяця, не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні – 1430 гривень).

При одноразовій сплаті єдиного соціального внеску за попередні періоди, в яких людина не підлягала страхуванню, сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду вдвічі більша: мінімальний страховий внесок помножений на коефіцієнт «2». Одноразова сплата єдиного соціального внеску здійснюється однією сумою за весь період протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору.