Прес-центр23 лютого 2022, 17:02

Юлія Лапутіна: залучення ветеранів до політики безпеки – це складова нашої стійкості

На цьому Міністр у справах ветеранів України наголосила під час наради щодо обговорення проблемних питань соціального захисту ветеранів війни і членів їх сімей та шляхів їх вирішення на Луганщині.

Юлія Лапутіна поінформувала представників територіальних громад і ветеранів, що Уряд України працює в штатному режимі, органи державної влади діють злагоджено: «Як член РНБОУ хочу повідомити, що безпекова ситуація знаходиться під контролем. Упродовж восьми років Луганщина і Донеччина щодня – на передовій. Але з 2014 року багато чого змінилось. Наша армія стала набагато досвідченішою. Більш того, Україна нараховує понад 400 тисяч ветеранів АТО/ООС».

Вона зазначила, що під час сьогоднішньої наради з питань територіальної оборони за участі очільника Луганщини Сергія Гайдая було підкреслено, що в поточній ситуації усім потрібно діяти  злагоджено – ветеранам, підрозділам тероборони, національного спротиву, місцевим адміністраціям, територіальним громадам.

«Залучення ветеранів до політики безпеки – це також складова нашої стійкості. Дуже добре, що в нас є достатньо досвідчених ветеранів. Вони долучатимуться і в якості інструкторів, тому що мають досвід ведення бойових дій, і в якості військових, і в якості сил тероборони. Разом ми досягнемо перемоги!»

Також Юлія Лапутіна зосередила увагу на проблемах та пріоритетах діяльності Міністерства.

Серед першого це питання навколо земельних ділянок, надання статусу учасника бойових дій, улаштуванням кладовища у Чмирівській громаді.

У пріоритетах Міністерства, зокрема, реалізація житлових програм для ветеранів.

«Цьогоріч на відповідні програми передбачено 5,5 мільярдів гривень – це вперше з початку війни. Реалізовувати субвенцію розпочнуть у квітні і завершать у вересні. До цього моменту необхідно верифікувати черги», – зазначила Міністр у справах ветеранів України.

Також обговорено етапи реалізації одного із пунктів Указу Президента України № 532/2021 «Про деякі заходи із забезпечення соціальних гарантій військовослужбовців та ветеранів війни» стосовно побудови в кожному регіоні реабілітаційного центру для військових та ветеранів у 2023 році, а також розвиток ветеранського підприємництва.