Прес-центр10 листопада 2015, 17:11

Юрій Клименко: «На допомогу Сватовому з обласного бюджету виділено 16 млн грн»

Про ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації у Сватовому, що виникла внаслідок пожежі на складі боєприпасів, розповів на сьогоднішньому брифінгу для ЗМІ заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко.

У результаті вибухів у Сватовому загинуло 4 людини (3 військовослужбовці та 1 цивільна) та 20 отримали поранення (13 військових, 1 співробітник ДСНС та 6 цивільних).

Було пошкоджено та зруйновано об’єкти всіх сфер життєдіяльності міста. Так, зазнали руйнувань 1705 домогосподарств, серед яких приватні та багатоповерхові будинки. 

Повністю зруйновано будівлі райгазу та райавтодору разом з великою кількістю автомобільної та дорожньої техніки. Пошкоджені заклади охорони здоров’я (Сватівське районне територіальне медичне об’єднання, Центр первинної медико-санітарної допомоги Сватівського району, Сватівська районна стоматологічна поліклініка), освіти (5 шкіл, 3 дитячих садка), соціальної сфери (Сватівський обласний будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, Спеціальна загальноосвітня школа-інтернат, Сватівська обласна психіатрична лікарня), культури (школа мистецтв, районна бібліотека, районний народний дім), 9 агропідприємств. 

Юрій Клименко підкреслив, що на цей час продовжує роботу слідча комісія, що розглядає диверсію як основну причину надзвичайної ситуації. «Військові склади, де сталася пожежа, побудовані без порушень вимог безпеки, всі існуючи стандарти були додержані. Лише 1-5 % боєприпасів лягли саме на територію Сватового, уся інша частина – у поля. Я хочу подякувати всім структурам та службам, які брали та беруть безпосередню участь у ліквідації наслідків пожежі на арсеналі боєприпасів. Нам надають допомогу не тільки спеціалісти з Луганщини, але з усієї України», – зауважив він, додавши, що обласна влада в даних обставинах спрацювала вчасно та злагоджено, вже о 21:00 29 жовтня почав діяти штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Зараз місто повністю очищено від усіх вибухонебезпечних предметів, Роботи тривають саме в епіцентрі вибухів і будуть закінчені впродовж двох тижнів. 

3 листопада було відновлено рух приміських дизель-поїздів, залізничного та автомобільного транспорту через Сватове. 

У Сватівському районі в усіх населених пунктах повністю відновлено газо-, електро- та водопостачання. 

З 5 листопада практично в усіх школах міста почався навчальний процес, адже оперативно були проведені роботи щодо встановлення скла та плівки на вікна.

Юрій Клименко зазначив, що розпорядженнями Георгія Туки з обласного бюджету були виділені 10 та 4 млн грн для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та надання матеріальної допомоги постраждалим у Сватовому. А для підтримки постраждалих юридичних осіб, майно яких зазнало ушкоджень, очільник області своїм розпорядженням з обласного бюджету виділив 2 млн грн.

За підсумками робочої поїздки до Сватового Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка було прийнято рішення про виділення з резервного фонду держбюджету 40 млн грн для допомоги місту.