Прес-центр12 грудня 2017, 12:12

Юрій Гарбуз дав доручення забезпечити доступ до якісної освіти дітям з особливими потребами

Про стан впровадження інклюзивної освіти в Луганській області сьогодні на апаратній нараді розповів директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Він зазначив, що одним із головних завдань, що стоять перед Департаментом є соціалізація, адаптація та навчання дітей з особливими потребами.

Зазначимо, що навчально-виховним процесом охоплено 1111 дітей з інвалідністю, із них у закладах дошкільної освіти – 93, у загальної середньої освіти – 811, обласної комунальної власності – 207.

Відповідно до постанови КМУ від 14 лютого 2017 року місцевим бюджетам надано субвенцію з державного бюджету для забезпечення реалізації права на освіту дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивних та спеціальних класах закладів освіти, надання корекційно-розвиткових послуг, створення відповідної навчально-матеріальної бази в розмірі 1,1 млн гривень.

Субвенція розподілена по сім територіям області, де створено класи з інклюзивним навчанням: м. Лисичанськ – 217,2 тис. гривень, м. Сєвєродонецьк – 355,5 тис. гривень, м. Рубіжне – 118,5 тис. гривень, Білокуракінський – 19,7 тис. гривень, Попаснянський – 335,7 тис. гривень, Станично-Луганський – 59,3 тис. гривень, Троїцький – 19,7 тис. гривень райони.

У 2017 році для дітей з особливими освітніми потребами в 11 дошкільних навчальних закладах області функціонують 12 груп з інклюзивною формою навчання (м. Лисичанськ – три, м. Рубіжне – три, м. Сєвєродонецьк – п’ять, Попаснянський район – один).

У м. Сєвєродонецьк у дошкільних навчальних закладах працює чотири спеціальні групи для дітей із затримкою психічного розвитку та два спеціальні класи в загальноосвітньому навчальному закладі, в яких здобувають освіту 15 школярів з особливими освітніми потребами.

Також 86 учнів з особливими освітніми потребами за інклюзивною формою навчаються у 27 школах. Зокрема, у м. Сєвєродонецьк – сім, м. Лисичанськ – п’ять, м. Рубіжне – два, Попаснянський – дев’ять, Білокуракинський – один, Сватівський – один, Станично-Луганський – один, Троїцький райони – один.

Для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до першого поверху 112 ЗНЗ облаштовані пандусами, 214 – кнопкою виклику.

У 2018 році для врахування потреб осіб з інвалідністю планується виділити з місцевих бюджетів кошти у сумі 909,448 тис. гривень.

На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації-керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 27 квітня 2017 року відновлено роботу Луганської обласної психолого-медико педагогічної консультації, яка розташована у місті Рубіжному.

На сьогодні Луганська обласна психолого-медико педагогічна консультація укомплектована всіма необхідними фахівцями для повноцінної діяльності. До її складу входять: консультанти–дефектологи (олігофренопедагог, сурдопедагог, логопед), практичні психологи та лікар-психіатр (дитячий).

На нараді голова облдержадміністрації Юрій Гарбуз надав доручення протягом наступного року збільшити кількість дошкільних груп та класів з інклюзивною формою навчання для дітей з особливими освітніми потребами.

Забезпечити безбар’єрний доступ осіб з інвалідністю до першого поверху кожного закладу освіти області.

Також створити обласний, районні, міські ресурсні центри підтримки інклюзивної освіти, у тому числі в об’єднаних територіальних громадах, шляхом реорганізації існуючої мережі психолого-медико-педагогічних консультацій.