Прес-центр26 липня 2017, 15:07

Юрій Гарбуз доручив активізувати питання погашення заборгованості із заробітної плати

На колегії облдержадміністрації директор Департаменту соціального захисту населення Елеонора Поліщук доповіла про основні напрямки роботи з питань погашення заборгованості із заробітної плати в області у 2017 році.

Так, за даними Держстату, станом на 1 червня 2017 року заборгованість на підприємствах, що здійснюють свою діяльність на підконтрольній українській владі території області склала 152,5 млн грн, що більше ніж у 3 рази перевищує показник на початок року.

На економічно активних підприємствах заборгованість складає 136,5 млн грн, з них: на двох державних – 1,5 млн грн, на чотирьох комунальних – 1,5 млн грн, на 29 підприємствах інших форм власності – 133,6 млн грн.

Борги також наявні на 12 підприємствах-банкрутах у сумі 9,2 млн грн та на 8 економічно неактивних підприємствах – 6,7 млн грн.

Елеонора Поліщук зазначила, що основна частина боргів сконцентрована на трьох підприємствах вугільної та хімічної промисловості, яка складає 80 % від загальної суми по області (119,2 млн грн).

Питання погашення заборгованості на великих промислових підприємствах області знаходиться на особистому контролі голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза та вирішується у центральних органах виконавчої влади.

Особливу увагу на колегії було приділено погашенню заборгованості на комунальних підприємствах. Найбільшим боржником, із незмінною тенденцією до зростання суми боргу, є КП Лисичанської міської ради «Електроавтотранс» (1 млн грн). Елеонора Поліщук зазначила, що, у разі невжиття заходів, заборгованість зросте до критичної і результатом буде банкрутство.

Також, одним з проблемних питань є заборгованість на підприємствах, виникнення якої пов’язане з їх перереєстрацією з непідконтрольної території області. Сума заборгованості на таких підприємствах складає 10,7 млн грн.

За підсумками засідання головою облдержадміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом доручено приділити увагу збанкрутілим підприємствам-боржникам та економічно неактивним підприємствам, посиливши ефективність міських та районних тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати. Також дано низку доручень стосовно аналізу діяльності КП Лисичанської міської ради «Електроавтотранс».