Прес-центр17 cічня 2018, 17:01

Юрій Гарбуз: Модернізація сфери охорони здоров'я – завдання, яке ставить перед нами саме життя

Наступними пунктами робочої поїздки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза до Білокуракинського району стали Комунальний заклад «Білокуракинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» та  Білокуракинська центральну районну лікарню.

Там очільник області ознайомився з роботою закладів охорони здоров’я, а саме проінспектував проведені ремонтні роботи в амбулаторії, пологовому та хірургічному відділеннях ЦРЛ.

«Модернізація сфери охорони здоров'я – завдання, яке ставить перед нами саме життя. Поряд із переоснащенням, ремонтом, оновленням автопарку медичних закладів я буду відстоювати пілотний проект реформування охорони здоров'я для Луганської області. Через війну ми опинилися в умовах, де загальнодержавна медична реформа не спрацює. Інфраструктура третього і четвертого рівнів залишилася в окупованому Луганську, у нас серйозний кадровий голод, ми лідируємо у сумному рейтингу онкологічних і серцево-судинних захворювань. Нові виклики вимагають адекватного реагування», – наголосив Юрій Гарбуз.

Також він зазначив, що ремонт та закупівля обладнання для лікувальних закладів - завдання №1, яке поставив перед собою та керівниками територій.

За словами Юрія Гарбуза, вже закуплено для всіх районів нові рентген-апарати. Незабаром по містах і селах виїдуть мобільні діагностичні лабораторії. Для обласної клінічної лікарні придбано сучасне хірургічне та діагностичне обладнання, а сучасні апарати КТ і МРТ установлені у дитячій обласній лікарні.

Довідково:

До складу КЗ «Білокуракинський районний центр ПМСД» входять: Білокуракинська центральна амбулаторія загальної практики сімейної медицини, Нещеретівська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, Лозноолександрівська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини та 25 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів. Чисельність працівників становить 107 осіб. У центрі функціонує денний стаціонар на 30 ліжок. За 2017 рік кількість хворих, які пройшли лікування у стаціонарах установи становить 527 осіб, у денних – 923 особи.

Завдяки коштам, виділеним з Державного бюджету та ДФРР у 2017 році, проведено капітальний ремонт Білокуракинської центральної амбулаторії на суму 4,06 млн гривень; капітальні ремонти двох фельдшерсько-акушерських пунктів на загальну суму 520,0 тис. гривень.

У цей же час Білокуракинська центральна районна лікарня поповнилась новим медичним обладнанням за рахунок інвестицій у розмірі 6,641 млн гривень з коштів місцевого та державного бюджетів, а також із благодійних фондів.

Так, у 2017 році лікарня поповнилася наркозним апаратом VENAR TS Agas з аналізатором газів, неонатальним апаратом штучної вентиляції легенів Chirana AVRA V, рентгенівською діагностичною системою ОРЕRA RT 20 Harp, кисневим концентратором Біомед-7F-10, одноканальним електрокардіографом ВЕ-100; напівавтоматичним хімічним аналізатором Lab Analyt SA, операційним столом, негатоскопом та багато чим іншим.

У лікарні функціонує стаціонарна служба на 145 ліжок, а саме: терапевтичне відділення – 40, відновлювального лікування – 20, гінекологічне – 11, хірургічне – 40, пологове – 10, дитячий стаціонар – 10 ліжок, інфекційне – 10 ліжок, анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії – 4.

Амбулаторно-поліклінічна допомога населенню району здійснюється поліклінічним відділенням Білокуракинської ЦРЛ потужністю на 220 відвідувань за зміну.   

За 2017 рік в стаціонарних відділеннях Білокуракинської ЦРЛ кількість хворих, які пройшли лікування становить 4018, у тому числі прийнято 259 пологів  та проведено 908 оперативних втручань.