Прес-центр25 червня 2018, 18:06

Юрій Гарбуз на зустрічі з представниками посольств європейських країн: ЄС – наш надійний партнер

Сьогодні, 25 червня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів зустріч з делегацією політичних радників посольств країн-членів ЄС, акредитованих в Україні.  Було обговорено низку питань стосовно міжнародного збройного конфлікту на Донбасі, зокрема розведення сил і засобів, відновлення зруйнованої інфраструктури та житла мешканців території поблизу лінії розмежування, способи реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Як зазначив співробітник Представництва ЄС в Україні Фабіо Делла П’яцца, перебування делегації на території Луганської області – вияв солідарності з боку Євросоюзу.

«Позиція Європейського Союзу: ми повністю підтримуємо територіальну цілісність, суверенітет і незалежність Української Держави. Ми прекрасно розуміємо, що уся провина за порушення суверенітету лежить на російській стороні. Враховуючи це, ми всіма можливими способами підтримуємо саме політичний шлях вирішення конфлікту, і єдиний можливий спосіб – це виконання Мінських домовленостей», – зазначив Фабіо Делла П’яцца.

Зі свого боку, Юрій Гарбуз презентував Луганську область, зокрема безпекову та економічну ситуацію, питання внутрішньо переміщених осіб. Окрему увагу було приділено необхідності відкриття пункту пропуску «Золоте», оскільки ця тема неодноразово піднімалася під час обговорення у Мінському форматі. «Щодня від 6 до 12 тисяч людей перетинають лінію розмежування через КПВВ «Станиця Луганська» – єдиний в області пункт пропуску, який є пішохідним. Ми постійно привертаємо увагу світового співтовариства до проблеми ускладненого перетину штучного кордону на суверенній території України», – зауважив очільник області.

Юрій Гарбуз навів сумну статистику: тільки з початку року було зафіксовано понад 700 обстрілів населених пунктів, внаслідок чого було пошкоджено 25 об’єктів інфраструктури. За майже чотири з половиною роки війни постраждала велика кількість мирного населення, зокрема 504 поранено (з них 17 дітей) та 263 загинуло (з низ 8 дітей).

Очільник області також зазначив, що на Луганщині ведеться робота з відновлення критичної інфраструктури та підвищення рівня безпеки для цивільного населення. Так, за участі органів цивільного захисту, військових формувань та міжнародних організацій проводиться розмінування територій. Загалом з липня 2014 року від вибухонебезпечних предметів очищено понад 5,5 тис. га, ліквідовано більше 67 тисяч вибухонебезпечних предметів. Особлива увага приділяється розмінування сільськогосподарських земель.

Голова області повідомив представникам ЄС, що обласна влада робить великі зусилля у протистоянні гібридній агресії з боку північного сусіда. «Російські спецслужби докладають багато зусиль, аби налаштувати населення усієї території Луганщини проти України. Але ми рішучі у намірах об’єднати Луганщину в одну єдину сім’ю під єдиним синьо-жовтим стягом», – підкреслив Юрій Гарбуз. Засоби народної дипломатії, за його словами, є дієвим способом відновлення зв’язків між громадянами, яких розділила ворожа пропаганда. Саме тому очільник ініціював та реалізує два масштабні проекти – «Змінимо країну разом!» та «Луганщина у нас одна».

Юрій Гарбуз подякував представникам країн-членів ЄС за підтримку: «Ми віримо в Європейський Союз як в надійного партнера на довгі роки».