Прес-центр18 серпня 2016, 18:08

Юрій Гарбуз: «Не можна звикати до війни»

Про це голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз сказав на зустрічі з Постійним заступником Посла Федеративної Республіки Німеччина в Києві Вольфґанґом Біндзайлем.

«Не можна звикати до війни. Раніше ми, чуючи вибухи, пригиналися чи ховалися, тепер звикли до цього. Раніше ми вжахалися від звістки про кожного загиблого, тепер звикли і до цих повідомлень. Це найстрашніше», – поділився своїм баченням ситуації Юрій Гарбуз.

У ході зустрічі обговорювалися важливі питання сьогодення і майбутнього розвитку регіону, перспективи подальшої співпраці між сторонами.  Юрій Гарбуз ознайомив поважного гостя з безпековою ситуацією на підконтрольній території Луганщини та такими актуальними проблемами, як забезпечення умов для внутрішньо переміщених осіб, відновлення інфраструктури та економічного потенціалу області, регулювання соціальної політики.

Вольфґанґ Біндзайль зауважив, що ситуація тут, на підконтрольній Україні території Сходу, є досить спокійною. «Питання безпеки, –  зазначив він, – дуже хвилює німецьких інвесторів. Тому важливо донести до них інформацію про реальну обстановку тут».

У свою чергу Юрій Гарбуз подякував за донорську підтримку з боку Німеччини проектів, які реалізує в області ЮНІСЕФ. «Ми повинні шукати миру саме заради підростаючого покоління. Не можна втратити дітей на тій території, а сьогодні цей ризик, на жаль, існує», – зауважив очільник області.

Співрозмовники також приділили увагу розвитку аграрного сектору. Очільник Луганської області Юрій Гарбуз, зокрема, зазначив: «Моя позиція – максимально сприяти розвитку фермерства в регіоні. Під час візитів до Німеччини я бачив велику кількість дрібних фермерських господарств, які ефективно працюють і забезпечують зайнятість населення. Цей досвід є дуже корисним для розвитку нашого регіону».

На зустрічі йшлося і про відновлення транспортної інфраструктури регіону, постраждалого внаслідок воєнних дій. Юрій Гарбуз зазначив, що відбудова мосту в Станиці Луганській має важливе значення з огляду на потреби населення та необхідність налагодження діалогу. Однозначна позиція керівника області і у питанні  виплати пенсій людям, які знаходяться на окупованій території. «Я керуюся Конституцією, тому повинен платити пенсії громадянам України», – зауважив Юрій Гарбуз.

Голова Луганської  обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз подякував Федеративній Республіці Німеччина в особі  Вольфґанґа Біндзайля за активну участь у процесі мирного врегулювання російсько-українського конфлікту. «Ніхто, у тому числі федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, не могли подумати, що мирний процес триватиме кілька років. Усі сподівалися на швидке розв’язання конфлікту. Тепер ми усвідомлюємо небезпеку його заморожування», – зауважив Вольфґанґ Біндзайль.

Поважний гість також висловив надію на прискорення євроінтеграції України: «Я дуже сподіваюся, що до кінця року вступить у дію безвізовий режим для України. Голосування з цього питання в Німеччині пройде не пізніше вересня-жовтня цього року».

Резюмуючи зустріч, Юрій Гарбуз подякував Вольфґанґу Біндзайлю за розуміння та висловив готовність до плідної співпраці задля розбудови миру на Луганщині.