Прес-центр30 вересня 2017, 18:09

Юрій Гарбуз привітав колектив Деркульського кінного заводу із 250-річчям

Святкові заходи з нагоди 250-річчя заснування філії «Деркульський кінній завод № 63» ДП «Конярство України» відбулися сьогодні, 30 вересня, у Біловодському районі.

Одне з найстаріших агропідприємств України з ювілеєм привітав голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз.

«Відзначаючи цю славетну дату та озираючись на успіхи кінного заводу, ми розуміємо – нам є що зберегти для нащадків. Пишаюся тим, що найстаріший кінний завод розташований саме на рідній Луганщині. Загалом, з шести створених у той час кінних заводів цілих чотири знаходяться у нашій області», – наголосив він.

Керівник заводу Сергій Гладков зазначив, що наразі там нараховується 160 коней. Незважаючи на важкі часи, підприємство продовжує свій шлях та вирощує коней чистокровної верхової породи та української верхової породи, які є гордістю Луганщини і всієї України.

У цьому велика заслуга облдержадміністрації, райдержадміністрації і, звісно, колективу заводу, що складається більше ніж з 50 робітників та спеціалістів, які присвятили життя збереженню і розвитку підприємства.

Кращим з них очільник Луганщини Юрій Гарбуз вручив обласні відзнаки. Зокрема, Почесну грамоту ОДА – колективу Деркульського кінного заводу.

У подальших планах підприємства – збільшення поголів'я, завезення нових племінних жеребців та вихід на європейський ринок.

Слід зазначити, що протягом десятиліть там нараховувалась найбільша кількість племінних коней. А з кінця дев'ятнадцятого століття колектив вирощував і виводив виключно чистокровні породи.

До речі, найдорожчим конем в історії заводу був жеребець Задорний, якого свого часу американці оцінили у 250 тис. доларів США.

Яскравим окликом ювілею, на який з’їхалися гості з різних куточків країни, стали кінні перегони, що складалися з п’яти забігів.

Також на усіх очікували театралізована тематична вистава від Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру та обласного козачого кінного театру, виступ ансамблю пісні і танцю «Радани» обласної філармонії, місцевих колективів художньої самодіяльності тощо.