Прес-центр26 липня 2018, 19:07

Юрій Гарбуз привітав родини ВПО з придбанням житла за обласною програмою кредитування

Три родини внутрішньо переміщених осіб отримали довгострокові пільгові кредити на придбання квартир у м. Сєвєродонецьку. Сьогодні, 26 липня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз особисто зустрівся з сім’ями та привітав з придбанням житла.

«Рішення про виділення коштів на реалізацію програми [Регіональна цільова програма щодо підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб у Луганській області на 2017-2018 роки] ухвалювалося в умовах дефіциту обласного бюджету. Але я не міг його не прийняти, адже йдеться про добробут тих, хто втратив житло, бо повірив в Україну», – підкреслив Юрій Гарбуз.

«Ми відчули, що потрібні цій державі. За нами черга зі знайомих і колег, які чекають та сподіваються на продовження дії програми», – зазначив Олександр Жученко, який разом із дружиною Світланою та трьома неповнолітніми дітьми переїхали зі Стаханова. Їхня родина отримала кредит у сумі 644,6 тис. грн на придбання трикімнатної квартири.

Також колишні стаханівчани – сім’я Дегтярьових. Дружина Тетяна (інвалід ІІІ групи) разом з чоловіком Олександром та їхнім сином отримали кредит на 543 тис. грн і тепер також оселяться у 3-кімнатній квартирі.

Володимир Богуш з дружиною Валентиною та двома доньками раніше мешкали у Луганську. Зараз завдяки позиці у 572,6 тис. грн родина переїхала до власного помешкання.

Усі вони, які і тисячі земляків, покинули свої домівки через війну. Разом з державними установами вирушили на підконтрольну українській владі територію.

За умовами кредитування, позика надається під 3 % річних. Якщо у родині є дитина, кредит надається без відсотків. Наявність двох дітей дає можливість позичальнику повертати обласному бюджету лише 75 % безпроцентного кредиту, а трьох – лише половину суми.

Регіональна цільова програма щодо підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб у Луганській області на 2017-2018 роки затверджена розпорядженням голови облдержадміністрації від 03.02.2017р. № 65, зміни затверджені розпорядженням голови облдержадміністрації від 17.05.2018р. № 397. Із початку 2018 року діє Порядок надання довгострокових пільгових кредитів внутрішньо переміщеним особам на будівництво (реконструкцію) або придбання житла на території Луганської області.

Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей розглядає спеціально створена комісія. На останньому засіданні, яке відбулося у червні, заявки зазначених трьох родин були розглянуті та затверджені.

Станом на липень 2018 року  в реєстрі кандидатів на отримання пільгових кредитів зареєстровано ще 33 сім’ї внутрішньо переміщених осіб, з яких 13 сім’ї учасників антитерористичної операції, 9 сімей держслужбовців, 3 сім’ї медичних працівників.

На забезпечення житлом усіх кандидатів необхідно за нормативними показниками 23 млн. грн., але, враховуючи вартість житла на вторинному ринку, ця сума може бути зменшена до 17 млн. грн. Програма затверджена на 2017-2018 роки.

Усього за 2 роки забезпечено житлом 19 сімей (57 осіб, з них 24 дитини). У цих сім’ях народилось ще 2 дитини.

До кінця липня також власне житло отримають 5 сімей учасників АТО (17 осіб, з них 8 дітей).

З обласного бюджету за 2 роки на надання та обслуговування кредитів виділено 14 млн грн за чотирма обласними житловими програмами.