Прес-центр26 серпня 2018, 16:08

Юрій Гарбуз привітав шахтарів з професійним святом

Сьогодні, 26 серпня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз особисто привітав працівників вугледобувної галузі з їхнім професійним святом під час урочистостей на шахті «Карбоніт» ДП «Первомайськвугілля». Цього дня колектив шахти відзначив також 110-річчя від дня заснування «Карбоніту».

У заході також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко, голова Попаснянської райдержадміністрації Сергій Шакун, голова ВЦА м. Золоте та с. Катеринівка Костянтин Ільченко, керівництво вугледобувних підприємств, шахтарі.

«Це свято людей щоденного трудового подвигу. Ваша важка праця є запорукою енергетичної безпеки держави. Від імені всієї Луганщини вітаю Вас, шановні гірники, з професійним святом!», – зауважив Юрій Гарбуз. Він також наголосив: «Підтримка вугільної галузі для Донбасу є стратегічно важливим завданням, адже йдеться не тільки про економічну та енергетичну безпеку, але й про соціальний блок, майбутнє шахтарських міст і селищ».

Очільник Луганщини вручив обласні відзнаки кращим працівникам державного вугільного підприємства. Так, за сумлінну працю, високий професіоналізм, значний внесок у розвиток галузі та з нагоди Дня шахтаря почесною відзнакою «За розвиток регіону» нагороджено гірника очисного забою ВП «Шахта «Карбоніт» ДП «Первомайськвугілля» Василя Дусенка та директора ВП «Шахта ім. Д.Ф. Мельникова» ПАТ «Лисичанськвугілля» Едуарда Сахненка.

З приходом генерального директора ДП «Первомайськвугілля» Артура Мірумяна видобуток вугілля збільшено майже в 9 разів. «На сьогодні підприємство добуває 800-900 тонн вугілля на добу, – зазначив Артур Мірумян. – За цей період ми офіційно ввели в експлуатацію три лави, що дало можливість забезпечити ці показники». Перспективи розвитку підприємства, за словами його керівника, значні. «Запаси складають 240 млн тонн. Перспективними є шахти «Карбоніт» та «Гірська». Їх розвиток забезпечить видобуток до 2500-3000 тонн вугілля на добу і виведе на рентабельний поріг все об′єднання», – підкреслив гендиректор «Первомайськвугілля».

Артур Мірумян також наголосив, що на шахті «Золоте» вдалося зупинити притік гірничих вод, завадити екологічній катастрофі та врятувати шахти «Золоте», «Гірське» й «Карбоніт».

«Професія шахтаря в усі часи була однією із найскладніших, важкою, але такою необхідною для нашої країни. Шахтарі стоять на чолі енергетичної безпеки нашої незалежної України, – звернувся до присутніх директор шахти «Карбоніт» Андрій Зимін. – Бажаю безпечної, безаварійної роботи та високопродуктивного світлого майбутнього». Він також подякував будівельним бригадам шахт «Карбоніт», «Тошківська», «Золоте», «Гірське» та керівництву ДП «Первомайськвугілля» за відновлений Будинок культури, у якому саме відбувалися урочистості.

Шахта «Карбоніт» заснована бельгійцями в 1908 році. За 110 років свого існування вона пережила нацистську окупацію, занепад, вибухи, що забрали десятки шахтарських життів, реконструкції та злети. Проектна потужність шахти становить 450 тис. тонн на рік, виробнича – 300 тис. тонн. Максимальна глибина ­ 820 м.