Прес-центр9 травня 2018, 17:05

Юрій Гарбуз привітав ветеранів війни

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз відвідав двох ветеранів війни, сьогодні, 9 травня, під час перебування у м. Щастя та смт Станиця Луганська. Він вручив найвищу обласну відзнаку «За розвиток регіону» людям, чий подвиг живе у віках. Також очільник Луганщини особисто передав одноразову грошову допомогу з обласного бюджету у розмірі 10 тис. грн до 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні двом сивочолим свідкам тих жахливих подій.

«Ми зобов’язані віддати належну шану нашим ветеранам, – наголосив Юрій Гарбуз. – Турбота про їх добробут і здоров’я має бути щоденною. Та ми особливо чекаємо цього свята, щоб вкотре подякувати за перемогу».

Очільник області завітав до Олександри Максимівни Бабічевої, яка мешкає у м. Щастя.

9 травня у Олександри Максимівни подвійне свято – День Перемоги і День народження. Сьогодні жінці виповнилося 93 роки.

На війну вона потрапила у 17-річному віці, коли добровільно пішла на фронт. Була у ІІІ Українському полку: спочатку писарем у м. Старобільську, а потім санітаркою під Харковом. Через поранення та контузію була демобілізована у грудні 1943-го. Про часи війни їй нагадують ордени «За мужність», «Вітчизняна війна», ювілейні медалі та інвалідність другої групи.

У Станиці Луганській, звідки вона родом, Олександра Максимівна у повоєнні роки працювала в санепідемстанції, потім – на заводі в Луганську.

Юрій Гарбуз подякував іменинниці за її внесок у Перемогу, за важку багаторічну працю та за сьогоднішню гостинність.

Мешканець Станиці Луганської Щербак Василь Петрович зустрів очільника області по-святковому, традиційно вдягнувши піджак із військовими та трудовими нагородами.

Василь Петрович пройшов усю війну. Його звитяжний шлях почався в Ростові зі звання рядового 71-го піхотного полку 30-ї Іркутської дивізії. Після навчання у полковій школі, отримав звання сержанта. Брав участь у боях під м. Краснодаром, звільняв Кавказ, міста Бєлгород, Харків, Полтава, Кременчук. Навіть три поранення не зупинили його: щоразу після одужання Василь Петрович повертався на фронт, дійшов до Берліна. На його грудях – воєнні нагороди: орден Вітчизняної війни 1 ступеня, медалі «За Відвагу», «За оборону Кавказу», «За звільнення Курська», «За перемогу над Німеччиною».

Незважаючи на інвалідність, Василь Петрович майже до 70-ти річного віку пропрацював електромеханіком на станції Нова-Кіндрашівська та має орден «Почесний залізничник».

 

Зазначимо, що виплату разової грошової допомоги до 5 травня 2018 року за рахунок коштів державного бюджету отримали 26,9 тис. жителів Луганської області на загальну суму 31,697 млн грн. Крім того, за ініціативою керівника облдержадміністрації з обласного бюджету виділено понад 2 млн грн на грошову допомогу окремим категоріям громадян. Так, додаткові виплати передбачені особам з інвалідністю внаслідок війни, інвалідність яких пов’язана з пораненням у період бойових дій у Другу світову війну в розмірі 10 тис. грн на одну особу; а також учасникам бойових дій у період Другої світової війни у розмірі 5 тис. грн на одну особу.