Прес-центр19 липня 2018, 15:07

Юрій Гарбуз вивів Луганщину до трьох морів

Сьогодні, 19 липня, Асоціація сільгосптоваровиробників Луганської області, Група компаній «Содружество» та Балтійсько-Чорноморський економічний форум підписали Меморандум про співпрацю. Укладення договору відбулося за сприяння голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза.

З підписанням меморандуму Луганська область отримала вихід до Балтійського, Чорного та Каспійського морів. Використання нового транспортного коридору Клайпеда-Білорусь-Херсон-Трабзон-Грузія-Баку (з виходом до центрального коридору Нового «шовкового шляху») відкриває широкі перспективи для розвитку економіки Луганщини.

«Над цим проектом спільно з генеральним директором ГК «Содружество», головою правління Балтійсько-Чорноморського економічного форуму Віктором Поповим ми працювали понад рік, – зауважив Юрій Гарбуз. – Я шукаю і використовую всі можливості для підтримки наших товаровиробників, виходу на нові ринки збуту. Ми працюємо у надскладних умовах втрати промислового потенціалу, логістичних шляхів, трудових ресурсів. Але не втрачаємо надії і рухаємося вперед заради добробуту і розвитку єдиної Луганщини!»

Захід відбувся у Посольстві Литви та зібрав представників посольств і бізнесових кіл Грузії, Туреччини і Казахстана.

Надзвичайний і Повноважний посол Литовської республіки в Україні Марюс Януконіс засвідчив підтримку Луганської області з боку Литви, зокрема у сфері розвитку економіки.

«Я дуже радий, що за ініціативи губернатора ми знайшли точки дотику, що допомогли підключитися до цього процесу. Я думаю, що це дуже гарний приклад співпраці двох українських областей – Луганської та Херсонської. Литва дуже рада підтримувати такі ініціативи, ми будемо продовжувати це робити в майбутньому», – зазначив пан Марюс Януконіс.

Підписання меморандуму про співпрацю з Балтійсько-Чорноморським економічним форумом та ГК «Содружество» відкриває для сільгосптоваровиробників Луганщини нові можливості. Так, очікується поява нових перспектив для Луганської області – розвитку бізнесу, виходу на ринки Євросоюзу і країн Азії через приєднання до ініціативи створення, використання і розвитку нового транспортного коридору Клайпеда-Білорусь-Херсон-Трабзон-Грузія-Баку.

Завдяки участі у меморандумі основного, узгодженого усіма партнерами суб’єкта – ГК «Содружество», Луганська область отримує вихід до Чорного моря шляхом участі у створенні єдиного логістичного центру в Херсоні, відкривається можливість використання потенціалу Херсонського і Скадовського морських портів. Крім того, можливе створення всіма партнерами єдиного логістичного центру в Херсоні та розвиток нового транспортного коридору та, як наслідок, зростання економіки обох областей.  Таким чином, економічний щит на територіях Херсонської та Луганської областей стане одним з найбільш дієвих чинників протидії агресії з боку РФ, а також стимулом повернення окупованих територій і зміцнення миру.