Прес-центр27 вересня 2016, 10:09

Юрій Гарбуз: «Війни триватимуть доти, доки батьки відмовлятимуться від дітей, а діти – від батьків»

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз у рамках заходів до Дня усиновлення відвідав обласний Будинок дитини. 

«Діти – це наша надія і наше майбутнє, – відзначив Юрій Гарбуз. – Щоби ця надія втілилась, ми, дорослі, маємо пам’ятати про свою відповідальність». Особливо це стосується, за словами очільника області, відповідальності перед дітьми, які залишилися без батьківського піклування. «Турбота про них – наше спільне завдання, обов’язок громадянина, суспільства, держави», – додав Юрій Гарбуз.

Керівник Луганської області також наголосив, що якщо ми хочемо змінити країну на краще, маємо змінювати суспільну свідомість. «Війни триватимуть доти, доки батьки відмовлятимуться від дітей, а діти – від батьків», – зауважив Юрій Гарбуз.

Є у нашій країні діти, які отримують батьків двічі – народжуючись і за рішення суду. Щодня у службу у справах дітей у звичайних конвертах надходять десятки анкет про дітей, які втратили батьків. До кожного такого листа додається фотографія, з якої дивляться дитячі очі. Іноді заплакані, іноді сумні, іноді усміхнені. Всі вони різні, але об’єднує їх те, що кожна дитина чекає на батьків!

В області близько 50 сімей, які бажають взяти на виховання дитину. Тільки за минулий рік більше 180 діток перестали називатися сиротами. На даний час у регіоні проживає 1432 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 1021 дитина виховується в сім’ях опікунів і піклувальників. В 11 дитячих будинках сімейного типу і 90 прийомних сім’ях, створених на Луганщині, виховується 233 дитини. У поточному році усиновлено 19 дітей, з них громадянами України – 17, іноземцями – 2 дітей.

Сім'я і дитячий будинок сімейного типу – це влаштування дітей до сімей громадян України на спільне проживання та виховання. Такий устрій не передбачає родинних зв'язків, які наступають у результаті усиновлення. У прийомну сім'ю можна взяти на виховання від 1 до 4 дітей. У дитячому будинку сімейного типу можуть виховуватися від 5 до 10 дітей. Держава платить за утримання дітей у прийомній сім'ї та дитячому будинку сімейного типу два прожиткових мінімуми щомісяця залежно від віку дитини. Грошове забезпечення осіб, які взяли на себе місію виховання дітей – 35% від суми коштів, які нараховуються на утримання дітей, але не більше 1,5 прожиткових мінімуму, встановленого для дорослого працездатного людини. З 01.01.2009 року держава також платить опікунам два прожиткових мінімуми на дитину. На дитину віком до 6 років допомога становить 1228 грн, до 18 років – 1531 грн.

8 червня 2016 року в Луганський обласний будинок дитини № 2 було повернуто 26 дітей, які влітку 2014 року були евакуйовані до Харківської області.

На даний час вживаються вичерпні заходи щодо реалізації права дітей на виховання в сім'ї:

- 2 дітей усиновлено українськими громадянами;

- 5 дітей влаштовані у прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу.

Відносно 6 дітей, що мають статус дитини, позбавленої батьківського піклування, ведеться робота з кандидатами в усиновлювачі та прийомними батьками щодо влаштування в сімейні форми виховання.

Подані позовні заяви до суду про позбавлення батьків батьківських прав щодо 9 дітей, які перебувають на первинному обліку на територіях, тимчасово непідконтрольних Україні, що дасть можливість влаштувати їх на виховання в сім'ю.