Прес-центр15 вересня 2016, 16:09

Юрій Гарбуз: «Я не допущу порушення прав учасників АТО»

У Луганській області 965 учасників антитерористичної операції  гарантовано можуть отримати земельні ділянки різного призначення.

Про це голові Луганської обласної державної адміністрації – керівнику обласної військово-цивільної адміністрації Юрію Гарбузу доповів під час апаратної наради начальник Головного управління Держгеокадастру у Луганській області Дмитро Сергєєв:

«Зокрема Держгеокадастром визначені 325 ділянок площею 118 га ‑ для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд, 8 ділянок площею 0,8 га - для ведення садівництва, 13 ділянок площею 1,2 га - для індивідуального дачного будівництва та 249 ділянок площею 336,5 га - для ведення особистого селянського господарства».

Станом на 15 вересня заявку на отримання земельних ділянок  надали 838 учасників антитерористичної операції. Зокрема, до Головного управління Держгеокадастру у Луганській області звернулися 333 учасника АТО,  219 з них вже отримали дозвіл на розробку проектів для ведення особистого селянського господарства на загальній площі земель 432,3 га, 38 – отримали земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства загальною площею 74,8 га.

595 ділянок загальною площею 456,5 га. вже  зарезервовані громадянами України ‑ військовослужбовцями Збройних Сил України, Міністерства України Внутрішніх справ, Служби безпеки України та інших військових формувань.

Наразі на розгляді у Держгеокадастрі знаходяться ще 39 звернень  учасників антитерористичної операції.

Також Дмитро Сергєєв звернув увагу на проблемні аспекти забезпечення прав учасників АТО.

За його словами, 71 учасник антитерористичної операції претендував на земельні ділянки, які входили до складу вже сформованих і включених до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах. Тому їм було запропоновано інші земельні ділянки. Проте, лише один учасник АТО скористався цією можливістю та отримав дозвіл на розробку проекту. Решті було надано консультативну допомогу щодо альтернативних  варіантів вирішення проблеми.

Ще 505 учасників АТО звернулися безпосередньо до органів місцевого самоврядування. З них: 14 – вже отримали у власність земельні ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства загальною площею 23,9 га, 125 – отримали дозвіл на розробку проектів на загальній площі 206,7 га. 125 звернень учасників антитерористичної операції перебувають на розгляді.

255 особам  органи місцевого самоврядування відмовили у наданні  дозволу на розробку відповідних проектів та надали необхідні роз'яснення щодо порядку забезпечення своїх майнових прав.

З цього приводу Юрій Гарбуз надав відповідні доручення керівникам Попаснянського, Сватівського та Старобільського районів, міста Сєвєродонецька та  Білокуракинської селищної ради, де зафіксована найбільша кількість відмов військовослужбовцям:

«255 захисників України сьогодні не реалізували гарантоване право на отримання землі. Моя принципова позиція: держава повинна віддячити своїм кращим синам за їх подвиг. Я не допущу порушення прав учасників АТО».