Прес-центр30 серпня 2016, 10:08

Юрій Гарбуз зустрівся з головою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурулом Апаканом

29 серпня у Сєвєродонецьку відбулася зустріч голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза з головою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурулом Апаканом та представниками місії.

У ході зустрічі обговорювалися питання безпеки в регіоні та відновлення зруйнованої інфраструктури. Юрій Гарбуз зауважив, що місія ОБСЄ має вагомий вплив, адже від неї залежить об’єктивність висвітлення ситуації у зоні конфлікту.

Керівник області підняв питання безпеки дітей у зоні конфлікту у зв’язку з початком нового навчального року. З цього приводу ЕртурулАпакан зазначив: «Ми обговорювали питання дотримання режиму тиші з 1 вересня 2016 року, і це було оголошено Тристоронньою контактною групою. Хотілося б, щоб ці домовленості були досягнуті і тривали не місяць чи навчальний рік, а завжди».

Юрій Гарбуз звернув увагу членів місії на збільшеннякількості обстрілів з використанням забороненої Мінськими домовленостями важкої зброї. Це питання ЕртурулАпакан пообіцяв обговорити на засіданні робочої групи з питань безпеки в Мінську, координатором якої він є.

Сторони дійшли згоди у питанні необхідності відновлення інфраструктури, зокрема, відбудови мосту в Станиці Луганській та відкриття пункту пропуску «Золоте». «Ми повинні зробити все можливе, щоб полегшити людям перехід з однієї на іншу сторону. Але це маленькі технічні кроки. Важливо протягнути руку допомоги, і тоді ми досягнемо миру», – зауважив очільник Луганщини.

Юрій Гарбуз наголосив на важливості мирного врегулювання російсько-українського конфлікту і відзначив вагомий внесок тристоронньої контактної групи у Мінську. При цьому зауважив, що «є питання, які мають вирішуватися на найвищому дипломатичному рівні. Але виникає багато проблем, наприклад, з водо- чи електропостачанням, які потребують оперативного вирішення на рівні керівника області». На це голова Місії ОБСЄ в Україні ЕртурулАпакан відповів: «Я буду тримати руку на пульсі питань, які Ви підняли. Зі свого боку зроблю все можливе, щоб підтримати Вас та озвучити висунуту Вами ініціативу на засіданні тристоронньої контактної групи у Мінську».

Сторони домовилися про посилення співпраці та взаємодопомоги.«Від результатів нашого співробітництва залежить добробут жителів населених пунктів Луганської області та налагодження мирного процесу в регіоні», – зазначив Юрій Гарбуз.