Прес-центр2 вересня 2016, 16:09

Юрій Клименко взяв участь у засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з питань профілактики африканської чуми свиней

2 вересня під головуванням заступника голови Луганської обласної держадміністрації Юрія Клименко відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з питань профілактики африканської чуми свиней в Україні та епізоотичної ситуації по сказу на території Луганської області. У заході також взяли участь представники силових структур, ветеринарних та природоохоронних служб.

 

Начальник Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко доповіла, що епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) на території України залишається складною. З початку 2016 року у 14 областях нашої держави зафіксовано 49 випадків АЧС, в тому числі один - у Дергачівському районі Харківської області.

 

Серед причин розповсюдження АЧС зазначено відсутність дієвого контролю при переміщенні живих тварин та сировини, в т. ч. автошляхами, торгівля живими тваринами та сировиною на стихійних ринках, нехтування елементарними заходами біологічної безпеки, в переважній більшості в особистих підсобних господарствах громадян та дрібних спеціалізованих підприємствах, відсутність системних заходів з регуляції чисельності дикого кабана.

 

Станом на 1 вересня на території Луганської області підконтрольній українській владі утримується близько 62,8 тис. голів свиней, з них в 46 свинарських господарствах утримується 39,2 тис. голів, в приватних підсобних господарствах - близько 23,6 тис. голів (6735 дворів). За даними територіальних органів Держпродспоживслужби області робота в «закритому режимі» організована тільки в 27-х господарствах з 46.

 

У липні поточного року проведено уточнення кількості свинопоголів’я в приватному секторі.

Постійно  проводяться клінічні обстеження та щеплення проти класичної чуми свиней у свиногосподарствах та приватних господарствах населення.

З початку року клінічно обстежено понад 60 тисяч голів свиней, щеплено 62794 голів свиней. Також, оперативно вживаються заходи з реагування за усіма фактами повідомлень про загибель або виявлення трупів домашніх свиней та дикого кабана, з обов’язковим лабораторним виключенням АЧС, досліджено 243 зразки біологічного матеріалу.

 

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко зазначив, що задля підтримки стабільної епізоотичної ситуації по АЧС та недопущення занесення вірусу чуми свиней на територію області, Держпродспоживслужбою в Луганській області та державними установами ветеринарної медицини здійснюється постійний державний ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням свиней, тривають перевірки суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, забоєм, переробкою свинини, та продовольчі склади.

За результатами зазначених перевірок встановлено 133 порушення чинного законодавства, складено 28 приписів, п’ять посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Ведеться системна  роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання щодо впровадження повного комплексу біологічної безпеки свиногосподарств.