Прес-центр20 вересня 2016, 18:09

Юрій Клименко: «Зі свого боку ми зробимо все можливе для запуску залізничного сполучення «Кадіївка – Попасна»

У рамках опрацювання міжнародних домовленостей, які були досягнуті під час сьогоднішнього засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську, заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко провів нараду у м. Попасній щодо можливості запуску залізничного сполучення «Кадіївка – Попасна» та облаштування пункту пропуску і оформлення вантажу.

У нараді взяли участь представники Луганського прикордонного загону, спецпідрозділу «Фантом» ГУДФС України у Луганській області, ПАТ «Укрзалізниця» та Попаснянської райдержадміністрації.

Учасники обговорили загальний технічний стан залізничної колії та об’єктів інфраструктури, розташованих на підконтрольній українській владі території.   Визнано, що у задовільному стані знаходиться понад 90 % колій.

На сьогодні не відремонтований лише 1 км ділянки залізничного напрямку «Попасна – Мар’ївка», де виявлено 8 пошкоджень. Прийнято рішення про початок з 21 вересня 2016 року аварійно-відновлювальних робіт на цій ділянці та звершення їх орієнтовно до кінця тижня. 

«Це стало можливим завдяки налагодженню взаємодії між представниками служби цивільно-військового співробітництва ОТУ «Луганськ», інженерами-вибухотехніками, співробітниками Спільного Центру Контролю та Координації, ремонтниками «Укрзалізниці» та представниками ОБСЄ» – підкреслив Юрій Клименко. 

Разом з тим на нараді було зазначено, що є проблемне питання, вирішення якого поза межами компетенції обласної військово-цивільної адміністрації.

Заступник голови облдержадміністрації зауважив, що обстеження ділянки залізничної колії, загальною довжиною близько 5 км, розташованої у «сірій зоні» (від позначки 995 км до позначки 1000 км залізничного напрямку «Попасна – Мар’ївка»), у 2014-2016 роках жодного разу не проводилося.

Аналогічна ситуація на ділянці (від позначки 1000 км до позначки 1005 км), розташованій на території тимчасово не підконтрольній українській владі.

Таким чином, фактичний стан залізничної колії та інфраструктури напрямку «Попасна – Мар’ївка», загальною довжиною 10 км, залишається неперевіреним.

Для вирішення цієї проблеми до Спільного Центру Контролю та Координації й місії ОБСЄ направлені заявки щодо забезпечення режиму припинення вогню та допуску співробітників ПАТ «Укрзалізниця» до зазначених ділянок.

Конкретні строки початку роботи залізничного дорожнього коридору сполученням «Кадіївка – Попасна» будуть визначені лише після проведення обстеження зазначених ділянок колії та дефектування пошкоджень.

За підсумками обстеження наявної інфраструктури залізничної станції «Попасна» для проведення огляду і перевірки вагонів та оформлення вантажу, найбільш доцільним визначено використання сортировочних колій, розташованих на відстані близько 1,5 км від основної будівлі станції.

Адміністрацією станції планується встановлення камер відеоспостереження із можливістю архівування інформації.