Прес-центр4 вересня 2019, 12:09

Юрій Погуляйко: «Ми маємо поставити крапку у питанні закінчення «будівництва віку»

Перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Погуляйко провів оперативну нараду за участю представників Прокуратури, Національної поліції та Рубіжанської міської ради щодо ефективності використання бюджетних коштів на будівництво дому для внутрішньо переміщених осіб у Рубіжному та проблем завершення будівельних робіт.

«Ми маємо поставити крапку у питанні закінчення «будівництва віку» – дому для переселенців у Рубіжному. Визначитися по ключових питаннях: статусом об’єкту, хто має законне право на отримання житла в цьому будинку та надати правову оцінку діям Департаменту будівництва, енергозбереження, архітектури та містобудування (раніше – управління капітального будівництва) облдержадміністрації як замовника», – звернувся Юрій Погуляйко до учасників наради.

На даний момент споруда перебуває на балансі Рубіжанської міської ради як недобудова. Проте роботи майже завершені, до будинку підведені газ та електрика. На черзі – підключення до мереж водопостачання та каналізації.

Проблема із визначенням правового статусу будинка, а відповідно й тих, хто і в якому порядку має право на отримання в ньому квартир, була пов’язана із правовими колізіями у цьому питанні.

26 червня поточного року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження Порядку формування фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб і Порядку надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб», яка чітко визначає пріоритетні та загальні критерії надання ВПО житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Відтепер з’явились правові засади на формування черги на житло у «будинку для переселенців» саме з числа ВПО.

Слід відзначити, сьогодні на отримання житла претендують 566 осіб, з яких першочергове право мають 236, а 53 осіб – право на позачергове забезпечення.

Перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Погуляйко доручив усім учасникам наради в межах повноважень вжити заходів для найшвидшого вирішення проблеми у правовому полі.

Наразі відкрито кримінальне провадження щодо фактів зловживань під час будівництва дому 16-б у мікрорайоні №7 м. Рубіжне.

Нагадаємо: загальна площа житлова площа у домі – 5,8 тисяч квадратних метрів. Це – 9 однокімнатних, 53 двокімнатні, 44 трикімнатні та одна п’ятикімнатна квартири.