Прес-центр20 серпня 2018, 15:08

З 1 жовтня скління балконів буде дозволено при проектуванні нових будинків

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, дозволило скління балконів та лоджій вище 3-го поверху при проектуванні нових та реконструкції існуючих житлових будинків.

Відповідна норма міститься у змінах до ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення», які вступають в силу з 1 жовтня 2018 року.

У Міністерстві зазначають, що самовільне скління псує зовнішній вигляд будівель, перетворюючи їх на жахливі прибудови. Окрім цього, при розширені площі балконів, це вже стосується  питання безпеки людей, які проживають в таких будинках чи проходять повз них. У зв’язку з цим переглянуто норму і у нових змінах в ДБН ввели можливість скління балконів при проектуванні.

Така норма запобігатиме самовільному склінню балконів, покращить зовнішню естетику будинків та дозволить розширити можливості пожежної безпеки жителів.

Відповідно до нових змін, скління балконів або лоджій з шириною не менше 1,2 м дозволяється виконувати, якщо площа скління становить не менше 50% від площі зовнішніх стін балконів, а вікна влаштовуються з сумарною шириною не менше 1,2 м і відчиняються на бік балкона.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.