Прес-центр22 cічня 2023, 12:01

З Днем Соборності України!

Шановні земляки! Дорогі співвітчизники!

104 роки тому, як і сьогодні, українська нація була у небезпеці, єдиним виходом з якої було єднання. Акт злуки УНР та ЗУНР став визначною подією в історії сучасної України. Символом синергії українців у момент смертельної загрози самого існування нації.

На превеликий жаль, з історичної точки зору, злука, хоча і була вірним кроком до консолідації народу по обидва боки Збруча, але час було втрачено на розбрат та непослідовні рішення. За ці буремні часи братні народи Польщі, Литви, Латвії, Естонії та Фінляндії змогли вистояти від більшовицької навали та відновити свою державність.

Через століття, вже незалежна українська держава, стала щитом Європи від зарази необільшовизму і російського шовінізму. Сотні років глузливої зневаги до України, її традицій, мови та чеснот вилились у справжню військову агресію проти всього українського.

Символ єднання УНР та ЗУНР – «живий ланцюг Соборності» в умовах війни перетворився на щоденний курсування між тилом і фронтом. Мільйони українців по всьому світу простягнули руки один до одного у щирому пориві зберегти власну свободу та свободу України. І на цьому шляху мають бути пробачені всі образи, забуті усі протиріччя, аби не повторити болючий досвід наших предків.
Ми вже довели собі, ворогам і всьому світу, що українці – це нація праведних бійців, що захищають власний дім. Ціною крові відважних синів та доньок України ми крок за кроком нищимо на полі бою ворога, звільняючи кожен сантиметр нашої славетної Батьківщини.

Ще нещодавно російське триколірне ганчір’я висіло в Ізюмі, Куп’янську, Лимані та Херсоні. Де ви тепер, кати мого народу? Де велич ваша, сила ваша де?
Впевнений, що настане день, коли ми піднімемо наш синьо-жовтий стяг над усією Луганщиною. Бо чужого нам не треба, а свого не віддамо!

Із Днем Соборності України! Слава Україні!

Начальник Луганської обласної
військової адміністрації
Сергій ГАЙДАЙ