Прес-центр22 серпня 2018, 10:08

З обласного бюджету компенсуватимуться відсоткові ставки за кредитами у малому та середньому бізнесі

Під час брифінгу для ЗМІ директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Сергій Медведчук розповів про механізм часткової компенсація відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого і середнього підприємництва на Луганщині.

Відшкодування відбувається на конкурсних умовах. Учасниками відбору можуть стати суб’єкти МСП (юридичні особи та фізичні особи-підприємці), які діють на території Луганської області, підконтрольній українській владі, та залучили в банківських установах кредити на реалізацію проектів.

Переможці відбору визначатимуться конкурсною комісією, виходячи з рейтингування з урахуванням суми коштів, яка передбачена в обласному бюджеті.
Відшкодування суми фактично сплачених відсотків за користування кредитом здійснюватиметься у національній валюті в розмірі 100 % облікової ставки Національного банку України, але не більше 200 тис. гривень у рік на одного позичальника.

Незважаючи на дефіцит бюджету, обласною владою прийнято рішення про виділення коштів на відповідні заходи.

Спікер наголосив, що за результатами засідання конкурсної комісії з підготовки та проведення відбору суб’єктів МСП, яке відбулося у цьому місяці, прийнято рішення щодо прийому документів від суб'єктів МСП з 8 серпня до 21 вересня та проведення конкурсного відбору 10 жовтня 2018 року.

Оголошення про конкурсний відбір та Порядок розміщені на офіційному сайті облдержадміністрації (банер «Конкурс проектів суб’єктів підприємництва») та веб-сторінці Департаменту у розділі «Підприємництво» (підрозділ «Конкурс проектів суб’єктів МСП»). На теперішній час прийом документів від суб’єктів МСП та консультування з цього питання тривають.

Крім того, облдержадміністрація звернулася до міських голів, голів райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад з пропозицією вишукати можливість та запровадити механізм часткової компенсації за рахунок коштів місцевою бюджету y відповідному місті або районі.
Це відбувається відповідно до заходів Регіональної цільової програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на 2018-2020 роки, затвердженої розпорядженням голови облдержадміністрації від 2 квітня 2018 року, аналогічних міських і районних програм.

Порядок використання коштів обласного бюджету, передбачених на часткову компенсацію відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів МСП, також затверджений розпорядженням голови облдержадміністрації.