Прес-центр5 жовтня 2017, 12:10

З обласного бюджету відшкодовано 1,7 млн гривень за кредитними договорами з енергозбереження

Стосовно ходу виконання Програми енергозбереження для населення Луганської області на 2015-2018 роки на засіданні колегії облдержадміністрації доповів директор Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження Сергій Шелест.

Він розповів, що у рамках виконання Програми у громадян-фізичних осіб та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які вирішили придбати енергоефективне обладнання та матеріали для впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках, є можливість отримати відшкодування з обласного бюджету частини суми кредиту.

На реалізацію заходів Програми в обласному бюджеті 2017 року було заплановано 1,7 млн гривень.

Згідно із її заходами за січень-червень 2017 року ПАТ «Ощадбанк» видано 1157 кредитів, а з обласного бюджету відшкодовано за 1005 кредитними договорами фізичних осіб.

Середньомісячна сума виданих кредитів у Луганській області за перше півріччя склала близько 4,1 млн гривень, середня сума кредиту – 17 тис. гривень.

У ІІ та ІІІ кварталах 2017 року Департаментом регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження облдержадміністрації проведено семінари з представниками ОСББ у Сєвєродонецьку щодо участі у заходах Програми. Семінар проводився спільно з фахівцями ПАТ «Ощадбанк» та ПАТ «Приватбанк».

Надані кредити використовувалися на придбання:

- світлопрозорих конструкцій з енергозберігаючим склом, відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них – 75 %;

- обладнання і матеріалів для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін – 20 %;

- радіаторів водяної системи опалення, регуляторів температури повітря – 5 %;

- вузлів обліку води та теплової енергії – 0,01 %.

Кредитування, більшою частиною, здійснювалося на термомодернізацію приміщень та реконструкцію систем опалення.

Також триває зростання участі населення у програмі «теплих кредитів».

Відповідні Програми прийняті та фінансуються у 2017 році Біловодською, Новоайдарською, Сватівською, Старобільською районними радами, Новопсковською селищною радою, Попаснянською райдержадміністрацією.

Слід відзначити, що на сьогодні передбачені в обласному бюджеті на цей рік кошти вичерпано.

За підсумками засідання прийнята низка протокольних доручень щодо продовження реалізації програм відшкодування частини суми або відсотків за кредитами населенню та ОСББ на потреби термомодернізації житлових будівель, впровадження інших енергоефективних заходів та передбачення фінансування програм у 2018 році тощо.