Прес-центр1 лютого 2019, 15:02

З початку бойових дій на Сході України саперами перевірено понад 30 тисяч га територій

Про це сьогодні, 1 лютого, під час брифінгу у прес-центрі Міноборони повідомив начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності полковник Максим Комісаров.

«З початку бойових дій на Сході України саперами всього було перевірено більше 30,5 тисяч га територій та знищено понад 430 тисяч вибухонебезпечних предметів», – наголосив він.

Полковник Максим Комісаров поінформував про те, що на підставі Плану заходів з організації робіт гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей, який складається щорічно на виконання доручення Кабінету Міністрів України, різними міністерствами та відомствами із залученням міжнародних організацій проводиться відповідна робота щодо ліквідації наслідків діяльності проросійських військових угруповань, яка призвела до мінної небезпеки в регіоні.

«Величезну небезпеку для мирного населення, як на окупованих, так і на звільнених територіях Донбасу, представляють саморобні вибухові пристрої, які представники російсько-окупаційних військ встановлюють не тільки в районах розміщення підрозділів і на маршрутах пересування підрозділів операції Об’єднаних сил, а й в місцях можливого скупчення мирного цивільного населення з метою поширення панічних настроїв, – зазначив полковник Максим Комісаров.

За його словами, для виготовлення цих СВП використовуються міни, боєприпаси, вибухові речовини і засоби підриву військового призначення, а також вибухові речовини, які застосовуються у вугільній промисловості та саморобні вибухові речовини.

Офіцер повідомив, що з метою забезпечення безпеки цивільного населення значна увага приділяється маркуванню та огородженню небезпечних ділянок.

«В Україні постійно здійснюється збір необхідної інформації і аналізується досвід виконання завдань в умовах широкого використання саморобних вибухових пристроїв. Накопичений досвід та інформація використовуються Збройними Силами України для впровадження змін в тактику протидії їх застосуванню, а також передаються іншим силовим відомствам держави», – зауважив полковник Максим Комісаров.

Окрім цього, начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності наголосив, що зменшення кількості постраждалих від мін та вибухонебезпечних залишків війни значною мірою залежить від якості та ефективності інформування населення про ризики, пов’язані із мінами та ВЗВ.

За інформацією Міністерства оборони України