Прес-центр4 серпня 2016, 10:08

З початку року фінансово-кредитними установами області надано малим підприємництва кредитів на суму 15,7 млн грн

У рамках реалізації Регіональної цільової програми «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 роки» протягом І півріччя поточного року органами виконавчої влади та місцевого самоврядування в області прийнято 106  регуляторних актів.

За результатами  перегляду 48 регуляторних актів, які стосуються податків, зборів, плати за оренду майна та землі встановлено, що  із них  29 потребують скасування, а 12 – внесення змін.

У І півріччі на реалізацію заходів Регіональної цільової програми «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 роки» фактично використано                84049,8  тис. грн, із них: з державного бюджету - 5633,4  тис. грн, обласного  – 46234,6 тис. грн, міських та районних бюджетів – 31577,5  тис. грн, інших джерел – 604,3 тис. грн.

З початку року фінансово-кредитними установами області надано суб’єктам малого підприємництва кредитів на суму 15,7 млн грн.

У рамках реалізації програми «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 роки» підприємницькі структури отримували відповідну ресурсну та інформаційну підтримку.

Так, у І півріччі підприємці області отримали в оренду 185 приміщень  загальною площею 83,5 тис. м2.

У регіональних закупівлях було залучено 199 суб’єктів малого підприємництва. За результатами укладено 865 договорів на загальну суму 45,6 млн грн.

Консалтинговий центр, створений на базі Луганської регіональної торгово-промислової палати (РТПП) при підтримці ПРООН, надає безкоштовні консультації підприємцям-грантоотримувачам в межах проекту ПРООН в Україні «Економічне та соціальне відновлення Донбасу».

Центром підтримки експорту, що діє при РТПП, суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності надано 872 консультації, ведеться пошук партнерів за кордоном.

В області створені та діють 16 центрів надання адміністративних послуг, із них 12 районних та 4 міських. З квітня поточного року розпочав свою діяльність новостворений центр надання адміністративно-юридичних послуг Кремінської міської ради.

З початку року через центри області суб’єктам господарської діяльності та громадянам надано майже 72,0 тис. адміністративних послуг, в середньому за місяць їх надавалося понад 12,0 тис. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року ці показники збільшились у 1,5 рази.

В області планується створити Агенцію регіонального розвитку, співзасновниками якої будуть Луганська обласна державна адміністрація, Луганська регіональна торгово-промислова палата, громадські об’єднання області та України за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

У рамках реалізації Регіональної цільової програми «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 роки» здійснюються заходи з реалізації проектів Програми розвитку ООН в Україні «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» й «Економічне та соціальне відновлення Донбасу» за фінансової підтримки Уряду Японії.

Протягом 2015-2016 років впроваджується програма створення нових робочих місць. По Луганській області підтримано 15 проектів та в  результаті їх реалізації створено 167 робочих місць.

У рамках Навчальної програми ПРООН «Розвиток навичок підприємницької діяльності серед ВПО та місцевого населення Донецької та Луганської областей» протягом 2015 року та І півріччя 2016 року в області організовано 11 тренінгів з розвитку бізнес-навичок тривалістю по 5 днів, в яких взяли участь 280 осіб. У тому числі у І півріччі 2016 року проведено 3 тренінги, учасниками яких були 75 осіб.