Прес-центр1 серпня 2019, 11:08

З серпня проектувати торгівельні зали можна будь-якої висоти без обмежень

З 1 серпня 2019 року в дію вступили нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування підприємств торгівлі. Відповідно до них, знято обмеження щодо можливої висоти торговельних залів, які проектуються в супермаркетах, магазинах, ринках та інших підприємствах торгівлі при їх новому будівництві або реконструкції.

Це дасть можливість підприємцям будувати сучасні та цікаві об’єкти без прив’язки до висоти стель, а відвідувачам – отримувати торговельні послуги в більш сучасних та комфортних приміщеннях.

Раніше у будівельних нормах щодо проектування закладів торгівлі існували такі обмеження. Тому поверхи будувалися висотою зазвичай 3 - 3,3 м. І лише за відповідного обґрунтування та в залежності від площі торговельного залу її можна було збільшувати максимум до 4,8 м.

Відтак, у нових чинних змінах до ДБН зазначається, що висота поверхів із торговельними залами може бути збільшена за відповідного обґрунтування щодо механізації, обладнання чи конструкції. При цьому, мінімальна висота від підлоги до стелі має складати 3 м (як і раніше), а для двосвітних торговельних залів - не менше 5,8 м за наявності антресолей.

ДБН «Підприємства торгівлі» поширюється на проектування нових, реконструкцію і розширення існуючих будівель та окремих приміщень підприємств роздрібної торгівлі (магазинів, ринків) за винятком будинків оптової торгівлі, автосалонів і магазинів автозапчастин, зброї, складів будівельних матеріалів, виробничих фірм та магазинів тимчасового функціонування.

За матеріалами Урядового порталу