Прес-центр5 жовтня 2016, 17:10

З умовами зберігання архівних фондів ознайомилася директор Департаменту організації архівної роботи Державної архівної служби України Тетяна Прись

Заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик та директор Державного архіву Луганської області Катерина Безгинська зустрілися з  директором Департаменту організації архівної роботи Державної архівної служби України Тетяною Прись.

Під час бесіди вони обговорили питання розвитку архівної справи Луганщини, забезпечення гарантованого збереження документів Національного архівного фонду України, які є складовою частиною вітчизняної і світової культурної спадщини та інформаційних ресурсів суспільства.

Ольга Лішик зазначила, що у зв’язку із загрозою втрати культурних та наукової надбань Луганщини було прийнято рішення щодо першочергового прийняття документів від архівних установ міста Щастя, Станично-Луганського та Попаснянського районів, розташованих біля лінії розмежування.

Так, на 1 жовтня 2016 року Держархівом на постійне зберігання прийнято 100 фондів із 7 607 одиниць документів Національного архівного фонду. У тому числі, з виборів народних депутатів України 2014 року – 184, з місцевих виборів 2015 року – 190, архівного відділу Станично-Луганської райдержадміністрації – 3151, архівного сектору Попаснянської райдержадміністрації – 3 686.

Протягом четвертого кварталу поточного року планується прийняти від архівного сектору Попаснянської райдержадміністрації ще близько 5000 одиниць зберігання документів НАФ.

Тетяна Прись звернула увагу на необхідність проведення оцифрування документів Національного архівного фонду, що у свою дозволить впровадити електронні архівні сервіси в області, зокрема, забезпечити доступ користувачів до архівних документів в електронній формі, розробити та впровадити в установах, підприємствах, організаціях програмного забезпечення, підготувати електронні документи до їх передачі на постійне державне зберігання до архівних установ області.

Як і більшості евакуйованих установ області, Луганському обласному архіву довелося починати роботу практично  з «нуля». Катерина Безгинська підкреслила, що за безпосередній підтримці облдержадміністрації для покращення роботи Держархіву та умов зберігання документів в цьому році було придбано комп’ютерну техніку, меблі, металеві стелажі для архівосховища тощо.