Прес-центр4 грудня 2018, 12:12

За цей рік в області вже легалізовано понад 2250 робочих місць

Про це повідомлено сьогодні, 4 грудня, на апаратній нараді, яку провів виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь.

Він наголосив на необхідності посилення заходів, спрямованих на легалізацію зайнятості населення та заробітної плати, погашення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду та зі сплати єдиного соціального внеску.

«Відповідна належна співпраця відомств має вимусити порушників з числа підприємств, установ та організацій відкрито вести свою діяльність. Водночас працівники мають бути упевненими у сплаті роботодавцем податків з їхніх доходів», – відзначив він.

У свою чергу, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова повідомила, що органами Фонду щомісячно здійснюється постійний моніторинг індивідуальних відомостей понад 135 тис. застрахованих осіб.

За його результатами щомісячно інформуються головні управління Державної фіскальної служби та Держпраці у Луганській області. Також організовано масштабну інформаційно-роз’яснювальну кампанію.

Завдяки спільно проведеним заходам є позитивна динаміка скорочення кількості застрахованих осіб, яким заробітна плата нарахована менше мінімальної – з 7983 осіб на початок року до 6214 осіб (або 22,2 %). При цьому кількість легалізованих робочих місць з початку року склала 2258, а додаткові надходження єдиного внеску від заходів легалізації – 1,9 млн гривень.

Ольга Шарунова зауважила, що Фонд оплати праці, на який нараховується єдиний соціальний внесок у порівнянні з минулим роком збільшився на 157,6 млн гривень (1,7 %) та дорівнює 8,8 млрд гривень.

Однак станом на 1 листопада понад 40 % заборгованості по внесках до Пенсійного фонду України в Луганській області складають підприємства з тимчасово окупованої території.

За дев’ять місяців чисельність найманих працівників області, за яких подається звітність, зросла на 8825 осіб, (7,0 %) та складає 135714.

Позитивною тенденцією є зменшення на 1420 осіб (26,7 %) кількості найманих працівників небюджетної сфери, яким була нарахована заробітна плата нижче мінімального рівня у 2018 році.

Слід відзначити, що з початку року в рахунок погашення боргу надійшло 18,9 млн гривень, з яких 12,8 млн гривень від платників-боржників м. Сєвєродонецька та 4,3 млн гривень – м. Лисичанська. Заходами стягнення боргу охоплено 100 % заборгованості.

З цього приводу організовано взаємодію з Головним територіальним управлінням юстиції в Луганській області, арбітражними керуючими, структурними підрозділами з питань банкрутства територіальних управлінь юстиції щодо погашення заборгованості підприємствами, на яких поширюються процедури, визначені Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом» та завершення ліквідаційних процедур.

Таким чином, органи Пенсійного Фонду України області в рамках своїх повноважень та при постійній взаємодії з контролюючими та правоохоронними органами здійснюють заходи, спрямовані на подолання тіньової зайнятості населення та погашення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду та сплати єдиного соціального внеску.