Прес-центр4 березня 2021, 15:03

За державними соціальними програмами минулоріч в область надійшло 1,9 мільярда гривень

Про це повідомила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук.

Вона зазначила, що протягом 2020 року соціально обслуговано 31,3 тис. осіб, у тому числі у сільській місцевості  – 18,3 тис. осіб.

Минулого року розвитку соціальних послуг в органах місцевого самоврядування в умовах децентралізації приділялася значна увага.

Так, загальний рівень охоплення соціальними послугами осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах, має позитивну динаміку в порівнянні з попереднім роком (2020 – 98,1%, 2019 – 96,3%).

Високий рівень кількості наданих соціальних послуг мають Новоайдарський територіальний центр (111,8 тис. послуг), Попаснянський (83,1 тис. послуг), Сватівський (43,2 тис. послуг), Кремінський (41,4 тис. послуг), Станично - Луганський (43,8 тис. грн.); та у містах Рубіжне (69,4 тис. послуг), Сєвєродонецьку (62,8 тис. послуг), Лисичанську (53,1 тис. послуг).

Також в Сєвєродонецькому, Лисичанському терцентрах та Білокуракінському ЦНСП надавались послуги 35 паліативним хворим.

Елеонора Поліщук зазначила, що минулого року надійшло 4500 офіційних звернень щодо вчинення домашнього насильства (79 % від жінок, 20 % від чоловіків і 1 % від дітей), у той час як у 2019 році було зафіксовано 2701 звернення.

Наразі на Луганщині працюють 12 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, п’ять спеціалізованих кабінетів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги, регіональна «гаряча лінія».

У місті Рубіжне на базі міського центру соціальних служб працює спеціалізований притулок на 15 ліжкомісць для жінок, постраждалих від домашнього насильства та за ознакою статі.

Для обслуговування непрацездатних громадян похилого віку, осіб з інвалідністю та осіб, які потрапили в складні життєві обставини, в системі соціального захисту населення області сьогодні функціонують дев’ять територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), сім Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦСС) та дев’ть Центрів надання соціальних послуг (ЦНСП).

Також директор Департаменту повідомила, що з 1 березня цього року заяви на призначення всіх видів державних соціальних допомог з необхідними документами приймаються від громадян виключно посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної ТГ або ЦНАПу з формуванням електронної справи.

Міністерством соціальної політики України упроваджено програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» до якого підключено 12 територіальних громад області. Шість територіальних громад – надали заявки на підключення.

У рамках реалізації проєкту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», Мінсоцполітики було визначено 14 територіальних громад Луганської області для надання технічного оснащення.