Прес-центр18 липня 2018, 16:07

За допомогою універсальної мови музики ми зруйнуємо стіни непорозумінь на шляху до миру, – Юрій Гарбуз

17 липня в м. Сєвєродонецьку стартував міжнародний проект «Музику чути крізь стіни», в рамках якого понад сто учасників з України, Німеччини, Білорусі, Польщі, Литви та Вірменії візьмуть участь у постановці опери «Дон Жуан». Про особливості підготовки та реалізації проекту розповіли на прес-конференції голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку (офіс у м. Дніпро) Вольфґанґ Мьоссінґер, керівник проекту «Музику чути крізь стіни» Петер Шварц, директор Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру Сергій Дорофєєв, директор Луганської обласної філармонії Ігор Шаповалов.

Цього дня почався репетиційний період, який триватиме до 27 серпня 2018 року. Прем'єрні покази опери «Дон Жуан» відбудуться в Сєвєродонецьку 28 і 30 серпня, а також 1 і 2 вересня 2018 року.

Ініціатором проекту виступив очільник Луганщини Юрій Гарбуз, визначивши головною метою досягнення миру й порозуміння між жителями області по обидва боки р. Сіверький Донець.

«Я дуже сподіваюся, що за допомогою універсальної мови музики, класики оперного мистецтва, ентузіазму всіх учасників проекту ми зруйнуємо стіни непорозумінь та всі бар'єри на шляху до миру і єдності!» – зауважив Юрій Гарбуз та висловив подяку організаторам і партнерам проекту, музикантам і постановникам, які не побоялися приїхати до м. Сєвєродонецька, аби відкрити Луганщину для себе і світу.

Як зазначив у своєму виступі Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку (офіс у м. Дніпро) Вольфґанґ Мьоссінґер, музика Вольфганга Амадея Моцарта – універсальна, вона має надзвичайну властивість об’єднувати людей. Саме тому проект «Музику чути крізь стіни» є одним із тих, що найбільш точно відображає ідею Міністерства закордонних справ Німеччини щодо розширення співробітництва з громадянським суспільством у країнах східного партнерства.

Пан Вольфґанґ Мьоссінґер засвідчив підтримку України з боку Німеччини у справі відновлення миру, напрямі соціально-економічного розвитку та в гуманітарній сфері.

Керівник проекту «Музику чути крізь стіни» Петер Шварц зазначив, що в процесі його реалізації має на меті показати Луганську область жителям Німеччини, адже більшість його співвітчизників багато чули про події на Донбасі, та насправді не мають уявлення про реальні події. Музика, за словами пана Шварца, є універсальним засобом розуміння та здатна подолати ментальні бар’єри, щоб відновити довіру між людьми. «Музику чути крізь стіни» – міжнародний, міжкультурний та мультимовний проект, який передбачає тісну співпрацю всіх його учасників.

У постановці опери «Дон Жуан» взяли участь працівники Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру та музиканти обласної філармонії.

Головними партнерами виступили: Луганська обласна державна адміністрація, Програма розвитку ООН, Асоціація «Український культурний простір Луганщини», Сєвєродонецький коледж культури і мистецтв імені Сергія Прокоф'єва, Гете-Інститут в Києві MitOst e.V. (Берлін), Генеральне консульство Німеччини в Донецьку (офіс в Дніпрі), USAID Україна, Konrad-Adenauer-Stiftung e.V. Україна, Європейський коледж Liberal Arts в Білорусі.

Проект фінансується Міністерством закордонних справ Німеччини, Фондом ZEIT, культурним фондом Allianz і Міністерством науки, досліджень і мистецтв федеральної землі Баден-Вюртемберг (Німеччина).