Прес-центр23 грудня 2016, 11:12

За «круглим столом» відбулося обговорення проекту обласного бюджету на 2017 рік

Учора, 22 грудня, заступник директора Департаменту – начальник бюджетного управління Департаменту фінансів облдержадміністрації Тетяна Анікієва представила на розгляд членів громадської ради при облдержадміністрації проект обласного бюджету на наступний рік.

Вона звернула увагу присутніх на особливості бюджету 2017 року, почавши розмову з розміру мінімальної заробітної плати, який з 1-го січня наступного року встановлюється на рівні 3200 грн, або в 2 рази більше, ніж розмір прожиткового мінімуму для працездатних громадян.

Акцент зробила на тому, що якщо раніше при визначенні мінімальної заробітної плати не враховувалися доплати, надбавки, премії і т.і., то з 1-го січня до складу мінімальної заробітної плати включаються всі виплати, крім доплат за шкідливі умови праці, роботу у нічний та надурочний час та вихідні дні і премії до святкових дат і ювілеїв.

Тетяна Анікієва поінформувала, що загальний обсяг доходів визначено у сумі 3.264,0 млн грн. Питома вага власних доходів становить 17,8 відсотків, базова дотація з державного бюджету – 0,7 відсотка, додаткова дотація на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я – 5,7 відсотка, субвенції – 75,8 відсотка.

Загальний обсяг видатків обласного бюджету на 2017 рік визначено у сумі 3.264,0 млн грн (з урахуванням трансфертів), у тому числі видатки загального фонду – 3.141,9 млн грн, спеціального фонду – 122,1 млн грн.

Також було зазначено, що надходження до обласного бюджету складаються як з доходів, що сплачені платниками, розташованими на підконтрольній території, так і платниками, які розміщені на непідконтрольній території.

Так, за 11 місяців поточного року з 408,7 млн грн податків та зборів до обласного бюджету 60,0 відсотків надійшло з підконтрольної території і 40,0 відсотків – з непідконтрольної території. Така ситуація робить прогнози з надходженнями до обласного бюджету у 2017 році досить умовними, оскільки напряму залежить від подальшого розвитку ситуації, прийнятих політичних, економічних і воєнних рішень, та залежить від багатьох «якщо».

Після презентації проекту обласного бюджету співробітники Департаменту фінансів облдержадміністрації відповідали питання, що найбільш цікавили громадськість: податку на нерухомість, чи отримує трансферти по переселенцях м. Сєвєродонецьк, чи передбачені кошти на забезпечення житлом тимчасово переміщених осіб тощо.