Прес-центр13 листопада 2018, 17:11

За матеріалами СБУ оголошено про підозру очільникам так званого управління виконання покарань терористів «ЛНР»

За матеріалами Служби безпеки України заочно оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України, дванадцятьом очільникам так званого управління виконання покарань терористичної організації «ЛНР».

Загалом співробітники СБУ встановили майже півтори тисячі осіб, причетних до функціонування пенітенціарної системи незаконних збройних формувань «ЛНР». За інформацією спецслужби, на тимчасово окупованій території Луганської області декілька тисяч людей утримуються у захоплених бойовиками виправних закладах у нелюдських умовах. Вони позбавлені медичної та правової допомоги, піддаються фізичним та моральним знущанням.

До СБУ, зокрема, звернувся колишній в’язень, який прибув на підконтрольну українській владі територію після відбування покарання у виправних колоніях на тимчасово окупованій території Слов’яносербського району Луганщини.

За його свідченнями, засуджені одразу після початку окупації території відчули «стиль роботи» представників «руського міра» у вигляді принижень, фізичних та моральних знущань, безправ’я. До колонії регулярно приїжджав так званий спецназ «ЛНР» для відпрацювання на засуджених насильницьких методів придушення непокори. В’язнів били, стріляли з автоматів над головами. На знак протесту засуджені кілька разів зривали прапор так званої «ЛНР» і піднімали над колонією національний прапор України.

За свідченнями ще одного колишнього в’язня, до виправного закладу приїжджали бойовики різних бандугруповань. На територію «зони», зокрема, заходили «козаки», які закликали разом з ними йти воювати «за отамана Козицина» проти сил антитерористичної операції.

Служба безпеки України продовжує документувати протиправну діяльність представників терористичної організації «ЛНР» для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Відбувши покарання, чимало колишніх в’язнів намагаються виїхати з тимчасово окупованої території та розпочати нове життя у вільній Україні.

За інформацією СБУ