Прес-центр31 серпня 2018, 11:08

За матеріалами СБУ судитимуть учасників антиконституційного «референдуму» на Луганщині

У Луганській області співробітники Служби безпеки України, залучені до операції Об’єднаних сил, спільно з прокуратурою продовжують роботу щодо встановлення усіх осіб, причетних до організації та проведення у травні 2014 року антиконституційного «референдуму» про державну самостійність «ЛНР».

За посягання на територіальну цілісність і недоторканість України заочне засудження чекає на чотирьох мешканців Новоайдарського району – колишніх працівників одного з психоневрологічних закладів. Встановлено, що зловмисники взяли активну участь в організації виборчої дільниці та проведенні фейкового «референдуму» у районі. Після його визволення  підрозділами ЗСУ «активісти» втекли до Росії та на тимчасово окуповану територію, де і сьогодні переховуються від українського правосуддя. Їм щойно повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України. Правопорушникам загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі з можливою конфіскацією майна.

Наразі оперативники СБУ встановили практично усіх осіб, причетних до організації антиукраїнського референдуму на Новоайдарщині. Декого з них вже засуджено до різних термінів позбавлення волі. Зокрема, сім років ув’язнення отримала очільниця районного «штабу» з проведення сепаратистського заходу. Встановлено, що, окрім цього, правопорушниця постачала бойовикам так зв. «ЛНР» інформацію про дислокацію та переміщення підрозділів Збройних Сил України.  

Робота із встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності активних учасників антидержавної акції, яка призвела до трагічних для Донбасу наслідків, триватиме й надалі, аби ніхто з них не уникнув покарання за вчинений злочин.

За інформацією 3 управління ГУ СБУ

в Донецькій та Луганській областях