Прес-центр6 лютого 2018, 17:02

За минулий рік в області працевлаштовані 15,8 тисяч громадян

Сьогодні на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації також йшлося про підсумки роботи обласної служби зайнятості у 2017 році. Окрім того, були визначені пріоритетні напрями її реформування.

Директор Луганського обласного центру зайнятості Сергій Болотський нагадав, що минуло річ розпочато реформування державної служби зайнятості з подальшою модернізацією та розвитком як сервісної установи сучасного формату з орієнтованим на клієнта підходом.

Протягом року послугами Луганської обласної служби зайнятості скористалися 31,7 тис. громадян. Працевлаштовані 15,8 тис. осіб.

На обліку перебували 545 демобілізованих військових, що проходили службу у зоні АТО. Працевлаштовані 143 учасники АТО.

Проходили профнавчання 57 безробітних осіб, з них 41 особа працевлаштована. В громадських та тимчасових роботах брали участь 57 учасників АТО. Одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності отримали 22 особи цієї категорії громадян.

Минулоріч працевлаштовані 300 осіб з інвалідністю. До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 5,9 тис. осіб, з яких кожен п'ятий відноситься до соціально-вразливих категорій громадян.

Сергій Болотський зауважив, що до Луганської обласної служби зайнятості надійшли вакансії від 2,7 тис. роботодавців. Це дало змогу службі працювати майже з 18 тис. вакансій. За сприянням центрів зайнятості було укомплектовано 15,3 тис. вільних робочих місць. Рівень укомплектованих вакансій становив 86,3 % (загальноукраїнський показник – 75,2 %).

Пройшли профнавчання 3,6 тис. безробітних. Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних здійснювалися за 112 професіями, спеціальностями, курсами та напрямами. За договорами з ДНЗ «Луганський центр ПТО ДСЗ» навчалися 2,1 тис. безробітних.

218 тис. профорієнтаційних послуг через службу зайнятості отримали 93,7 тис. осіб з числа безробітних громадян та осіб інших категорій.

Найбільшим попитом користувалися вакансії кваліфікованих робітників з інструментом (електрогазозварники, слюсарі, маляри), працівники сфери послуг (продавці, молодші медичні сестри, кухарі, соціальні робітники), робітники з обслуговування устаткування та машин (трактористи, водії, оператори котельні). 

Укомплектування вакансій кадрами ускладнюється внаслідок низького рівня заробітних плат.

Середній розмір заробітної плати у вакансіях у грудні 2017 року – 3,8 тис. гривень проти 2,7 тис. гривень у попередньому (зростання на 37,3 %). За даними Держстату України, середня заробітна плата штатних працівників по Луганській області у 2017 році склала 7,5 тис. гривень

Протягом 2017 року також запроваджено сучасні сервіси державної служби зайнятості: електронна черга реєстрації безробітних, відеорезюме, онлайн-співбесіда безробітних з роботодавцями, «гаряча лінія» державної служби зайнятості (0-800-50-99-66).

Сергій Болотський відзначив, що в поточному році планується перетворення центрів зайнятості в сервісні майданчики з надання широкого спектру послуг. Велика увага приділятиметься профорієнтаційній роботі, впровадженню Інтернет платформи служби зайнятості, профілюванню безробітних для попередження ризиків тривалого безробіття, соціальному супроводу по підходу кейс-менеджмент, ведення нового сайту державної служби зайнятості (www.dcz.gov.ua), роботі з територіальними громадами області та багато іншого.